Budapest, 2018. július 2. – 2018. július 2-án nyitotta meg kapuit a 19. ESA Üzleti Inkubátorház, abból a célból, hogy támogassa olyan vállalkozások megalakulását, amelyek az űrtechnológia és műholdas szolgáltatások felhasználásával új szolgáltatásokat és alkalmazásokat fejlesztenek.

Johannes-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója üdvözölte az új tagot – az ESA BIC Hungary-t – az „Európa egészére kiterjedő üzleti inkubációs kezdeményezésben, amely az űrtechnológia segítségével ösztönzi a földi iparágakat az innovációra.”
"Az egyik legfontosabb célunk az életminőség javítása a Földön."

"A tudásunkat és a technológiáinkat elérhetővé tesszük az űrkutatás területén kívül is, hogy támogassuk a fejlődést és a növekedést Európa-szerte. Üzleti inkubátorházainkban támogatjuk a fiatal vállalkozókat és az induló vállalkozásokat, hogy innovatív megoldásokat hozzanak létre a műholdas szolgáltatások és az űrtechnológia segítségével. "

„Technológia transzfer programunk keretén belül üzleti inkubátorházainkkal több mint 600 új céget támogattunk a regionális gazdaság fellendítéséért és számos új helyi munkahely jött így létre." Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ESA BIC Hungary megnyitóján elmondta: ez a szervezet felel azért, hogy a világ élvonalába tartozó európai űrkutatás eredményeit becsatornázza Magyarországra, a magyar ötletek pedig bekerüljenek az űrkutatásba. Az akadémia főtitkára az ESA BIC Hungary jelentőségéről kifejtette, az inkubátorház segíti a magyar vállalkozások nemzetközi piacra jutását, továbbá hozzájárul a legújabb technológiai újítások elterjesztéséhez, az ország gazdasági fejlődéséhez, ipari termelésének növeléséhez, munkahelyek teremtéséhez.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának főigazgatója, Lévai József Péter beszédében kiemelte, hogy „Az űrtechnológiák alkalmazása az egyik legfontosabb megoldás az energiahatékony környezet és a fenntartható feltételek megteremtéséhez a Földön, valamint, hogy javítsuk életminőségünket és biztosítsuk jövőnket.”

"Nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is csatlakozni az ESA hálózat központjaihoz és munkatársaihoz, hogy teljesítsük az Üzleti Inkubátorház hálózat küldetését. Várjuk az új kihívásokban való részvételt és az ESA BIC hálózat sikeres tagjává váljunk.”

25 új induló vállalkozás Magyarországon

Az új ESA Üzleti Inkubátorház (ESA BIC) egy újonnan felújított épületben, a XII. kerületben, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban került kialakításra és évente 5, űrkutatáshoz kapcsolódó induló vállalkozásnak nyújt majd támogatást 5 éven keresztül (2018-2023).

Az ESA BIC-szerződést irányító MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont az űrkutatás területén az egyik legfontosabb szereplő Magyarországon, tevékenységével lefedi a molekuláris fizika és az űrkutatás témáinak széles skáláját, az elméleti fizikától az alkalmazott kutatásig. A Wigner Fizikai Kutatóközpont már több sikeres programban és technológia transzferen dolgozik együtt az ESA-val.

Az ESA Üzleti Inkubátorházát 2018. július 2-án az ESA főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner, Magyar Levente külügyi és külgazdasági miniszter-helyettes, Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Frank M.Salzgeber, az ESA Technológia Transzfer és Üzleti Inkubációs Hivatal vezetője, Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Hivatal megbízott igazgatója, valamint Tandi Zsuzsanna, az ESA Üzleti Inkubátorház vezetője nyitotta meg.

Űrkutatási megoldások az induló magyar vállalkozások számára Tandi Zsuzsanna, az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a programba a legfeljebb öt éve működő start-upok pályázat útján kerülhetnek be. A kiválasztott projektek 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, amelyet a cégek felhasználhatnak befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésükre, az első prototípus megalkotására, illetveüzleti terveik kidolgozására.

Tandi Zsuzsanna a megnyitón tette közzé az ESA BIC Hungary első felhívását, amelyben megerősítette, hogy azoknak a vállalkozásoknak a jelentkezésére számítanak, amelyek űrtechnológiát kívánnak földi termékük vagy szolgáltatásuk kialakításánál felhasználni. Az érintett cégek 2018. október közepéig adhatják be pályázataikat, a felhívásról bővebb információk hamarosan a wigner.mta.hu/esa_bic oldalon lesznek elérhetőek - ismertette az inkubátorház vezetője.

Háttérinformáció

Európai Űrügynökség (ESA)
Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA), független nemzetközi szervezet, amely a világűr megismerésével és az űrtechnikák mindennapi, földi hasznosíthatóságával foglalkozik. Fontos szereplője az európai űrpolitika alakításának. Magyarország már 1991-ben - a kelet európai államok közül elsőként - kezdett együttműködést az ESA-val, és vált 2015. november 4-én az ESA teljes jogú tagjává.

ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója
ESA Üzleti Inkubátorház hivatalos megnyitója