2019. január 12-én, szombaton rendezték meg Budapesten, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a FIRST LEGO League (röviden FLL) verseny 2018/2019-es regionális budapesti döntőjét. Az FLL jelenleg a világ egyik legnépszerűbb robotversenye, amelynek keretén belül a 9-16 éves fiatalok a legmagasabb szinten kamatoztathatják robotépítő és -programozó tudásukat, valamint prezentációs készségeiket. A versenyre rekordszámú regisztráció érkezett, végül 19 csapat mérkőzött meg egymással és három csapatnak sikerült továbbjutnia a közép-kelet-európai döntőre, amely 2019. február 9-én kerül megrendezésre Miskolcon (a Miskolci Egyetemen). Ezt követően pedig március 29-én és 30-án kerül sor a közép-európai döntőre Ausztriában, Bregenzben. A budapesti versenynek körülbelül 2000-2500 látogatója volt.

A 9-16 éves diákokból álló csapatok kutatómunkában, csapatmunkában, robotdesignban és robotjátékban mérték össze tudásukat. A gyakorlati feladat egy robot tervezése, építése és programozása LEGO® Mindstorms szett segítségével, majd a robotoknak előre meghatározott feladatokat kellett végrehajtaniuk egy versenypályán. A résztvevők rengeteg élménnyel gazdagodnak, miközben tudományos, technológiai, mérnöki ismeretekre tesznek szert és matematikai tudásuk is fejlődik.

Az Európai Űrügynökség magyarországi Üzleti Inkubátorháza (ESA BIC Hungary – European Space Agency Business Incubation Centre Hungary) fontosnak tartja, hogy megszólítsa az űrkutatás, valamint az űrtechnológiák iránt érdeklődő fiatalokat és mivel az idei robotépítő verseny témája a hosszútávú űrutazás (INTO ORBIT), ezért szakmai támogatóként álltunk a verseny mellé. 2018. novemberében az FLL szervezői kérték fel az ESA BIC Hungary-t, hogy támogassa ebben az évben a programjukat. Ennek keretében vállaltuk a budapesti, miskolci, valamint a közép-kelet-európai döntő szakmai támogatását, amelynek során mentoráljuk a csapatokat. Ez azt jelenti, hogy az ESA BIC Hungary munkatársai mentorálják a csapatokat a pályaművek kidolgozása közben, részt vesznek személyesen a rendezvényeken, a rendezők igényei szerint biztosítják a rendezvény lebonyolításához szükséges eszközök egy részét. Az ESA BIC Hungary felkérésére Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is részt vesz a mentorálásban és zsűrizésben, és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársait is bevonják a támogató munkába.   

Az esemény résztvevői és látogatói számára a budapesti helyszínen szakmai előadásokat is szerveztünk, például dr. Vizi Pál Gábor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója az űrkutatás múltjáról és jövőjéről is tartott érdekes, interaktív előadást.

A kutatási feladat során a fiataloknak egy a hosszútávú űrutazás során fellépő valós problémát kellett azonosítaniuk, arra megoldási javaslatot kidolgozniuk - ehhez LEGOból készítettek robotot – és ezt a zsűri előtt prezentálták is.. Számos nagyon érdekes előadás hangzott el a diákoktól, mint például hogyan lehetne azon tárgyak, eszközök előállítását 3D nyomtatással megoldani, amelyeket nem lehet felszállítani, hogyan lehetne hatékonyan kezelni a keletkező űrszemetet, vagy például nagyon fontos kérdésként merült fel az űrhajósok megfelelő életkörülményeinek biztosítása, javítása egy hosszú űrutazás alatt. Jó volt látni, hogy ezek a fiatalok mennyire lelkesek, tájékozottak, alapos kutató- és tervezőmunkát végeztek, valamint szinte profin álltak ki a zsűri elé vagy a színpadra.

Az Európai Űrügynökség magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője, Tandi Zsuzsanna az esemény megnyitóján kiemelte azt is, hogy mekkora szerepük van azoknak a tanároknak, akik idejüket és energiájukat fektetik a fiatalok felkészítésébe, felkeltik és fenntartják az érdeklődésüket és segítik őket, hogy ilyen kreatív versenyeken is megmutathassák tudásukat.

Az űrkutatás és az űrtechnológiák alkalmazása egyre hangsúlyosabb szerepet kap, az ESA BIC Hungary szeretné megmutatni a diákoknak, hogy számos olyan terület van, amelyhez a későbbi karrierjük során ők is kapcsolódhatnak, hiszen a mi csapatunkban is van mérnök, közgazdász, pénzügyi végzettségű munkatárs is.

Bár ezek a diákok még nagyon fiatalok ahhoz, hogy bekerüljenek az ESA inkubációs programjába, de az ESA fontosnak tartja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltését és fenntartását.

Talán azok közül a diákok közül, akikkel most találkoztunk és még találkozunk, többen lesznek olyanok, akik néhány év múlva egy start-up alapítójaként részt vesznek az Európai Űrügynökség magyarországi Üzleti Inkubátorházának valamelyik pályázatán, majd a segítségünkkel akár nemzetközi sikereket is elérhetnek.

Az ESA BIC Hungary a budapesti regionális döntőn különdíjjal jutalmazta a legkitartóbb csapatot (Megyeri RobocSAPat), akik már 4. éve vesznek részt a versenyen, valamint a versenyen legtöbb pontot elérő csapatot (HTRoboTeam).

Az együttműködést tovább folytatjuk és nagyon várjuk a miskolci közép-kelet-európai döntőt és az Ausztriában megrendezésre kerülő közép-európai döntőt.

A miskolci versenyre az alábbi három csapat jutott tovább: HTRoboTeam, TövisASAP, Nightbeast

FIRST LEGO League