Ezt a weboldalt már nem frissítjük!

Új weboldalunk itt érhető el: http://www.esabic.hu/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) egy párizsi székhellyel rendelkező, független nemzetközi szervezet, amely a világűr felfedezésével és mindennapi, földi hasznosíthatóságával foglalkozik, valamint fontos szereplője az európai űrpolitika alakításának. Magyarország már 1991-ben - a kelet-európai államok közül elsőként - kezdett együttműködést az ESA-val, és vált 2015. november 4-én az ESA teljes jogú tagjává.

 

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója

Johann-Dietrich Wörner profile Johann-Dietrich ’Jan’ Wörner 2015. július 1-jén lett az ESA főigazgatója. Korábban, 2017 márciusától 2015 júniusáig   a Német Űrközpont (DLR) Igazgatóságának elnöke volt. Jan Wörner 1954-ben Kasselben, Németországban született.
 Építőmérnöknek tanult a Berlini Műszaki Egyetemen és Darmstadti Műszaki Egyetemen ahol 1985-ben szerzett diplomát. Tanulmányai során 1982-ben egy évet Japánban töltött, ahol az atomerőművek földrengésbiztonságának vizsgálatával foglalkozott. 1990-ig Wörner úr a König und Heunisch építőmérnök tanácsnak dolgozott. 1990-ben visszatért a Darmstadti Műszaki   Egyetemre, ahol építészmérnökség professzorának nevezték ki és átvette a Teszt és Kutató Intézet vezetését is. A Darmstadti Műszaki Egyetem elnökévé választása előtt az 1995-ben újonnan alapított Építőmérnöki Kar elnöke lett. Jan Wörner az egyetemet 1995-től 2007-ig vezette, melyet sikerült a Német Szövetségi Köztársaság első autonóm egyetemévé tenni.
Jan Wörner számos díjat és pozíciót kapott, például a Darmstadti Műszaki Egyetem Barátai Szervezetének díját „kiváló tudományos teljesítményéért”. Kinevezést kapott a berlini Brandenburg Tudományos Akadémián és a Műszaki Tudományok Egyezményén (acatech), valamint a Leopoldina, a Német Tudományegyetem Országos Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Részlegének képviselője lett. Jan Wörner tiszteletbeli doktorátust kapott a buffaloi New York Állam Egyetemétől, Bukarest (Románia) és Mongólia műszaki egyetemeitől, a Szentpétervári Közgazdaságtudományi és Pénzügyi Egyetemtől (Észtország) és az École Centrale de Lyon (Franciaország) egyetemtől. A jövő tudós generációjáért és Németország Tudományos, Technológiai és Műszaki helyszínként való elismeréséért tett erőfeszítéseiért a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Érdemkeresztjét (tisztviselői kereszt, 1. osztály) vehette át. Továbbá elnyerte a francia Légion d’Honneur lovagja kitüntetést. Jan Wörner a Helmholtz Szövetség alelnöke és számos nemzeti és nemzetközi felügyeleti szerv, tanácsadó testület és bizottság tagja is volt, emellett az École Centrale Paris, az École Centrale de Lyon, a Berlini Műszaki Egyetem, a Lisszaboni Egyetem Felsőfokú Műszaki Intézete, a frankfurti Művészeti és Zenei Egyetem közigazgatási testületének tagja, továbbá többek között a Carl A Schenck AG, a Röhm GmbH, a TÜV Rheinland AG és a Bilfinger SE felügyelőbizottságának tagja. Ezen kívül beválasztották a német kormány energia-szakértői csoportjába. Mielőtt az ESA főigazgatója lett, Jan Wörner 2007 és 2015 között az ESA német küldöttségét vezette, 2012 és 2014 között pedig az ESA Tanácsának elnöke volt.


Frank M. Salzgeber, az ESA Technológia Transzfer Program és Üzleti Inkubációs Iroda vezetője

Frank M. Salzgeber profile Frank M. Salzgeber az ESA Technológia Transzfer Programjának és Üzleti Inkubációs Irodájának vezetője, ezt megelőzően az Európai Űrügynökségen belül az Űrkutatási Igazgatóság Európai Űrhajózási Tanszékének Kereskedelmi Fejlesztési vezetője volt.  Az ESA-hoz való csatlakozását megelőzően Frank a 2000 és 2003 között egy Németországban müncheni székhellyel rendelkező informatikai start-up vállalkozás ügyvezető igazgatója és pénzügyi vezetője volt, mely később a CANCOM SA-val egyesült. Frank 7 évet töltött az Apple Computernél (1993-2000) kezdetben ügyfélmenedzserként, később értékesítési menedzserként, lefedve Közép-Európát, Egyesül Államok-beli és csehországi elhelyezkedéssel.
Frank valóban szenvedélyesen elkötelezett az emberes űrutazás és az Európai Űrprogram fontossága mellett, és úgy véli, hogy „egy társadalom, amely abbahagyja a felfedezést, abbahagyja a fejlődést”. Frank tagja a Triangle Venture Capital Group tanácsadó testületének, az Európai Üzleti Hálózat (EBN) igazgatótanácsának és alapító elnöke az EIROforum (CERN, EFDA-JET, EMBL, ESA, ESO, ESRF, European XFEL és ILL) munkacsoportjának az innováció menedzsmentért és tudás/technológia transzferért. Frank ipari mérnöki diplomát szerzett, házas, két fia, Hollandiában és Bajorországban él. A Technológia Transzfer Program Iroda fő feladata az űrtechnológia, a rendszerek és tudásbázis használatának ösztönzése a földi alkalmazásokban. Az iroda célja, hogy erősítse az európai versenyképességet, és fontos szerepet játszik a lehetőségek bővítésében és az európai ipar erősítésében, miközben szélesíti az üzleti látóteret és munkahelyeket teremt a lakosság számára. Ebben a szerepkörben Frank több mint 320 interdiszciplináris technológiai transzfert támogatott, és több mint 600 induló vállalkozást segített az elmúlt 10 évben az ESA BIC Program keretein belül. Ezt a sikeres keretet a CERN, a Frauhofer és az Airbus Defense and Space is alkalmazta. Ebben az évben csapata 150 start-upot támogatott és erősít továbbra is évente szerte Európában a 18 ESA Üzleti Inkubátorház nemzetközi hálózatán keresztül.