Szulinap

Solymár Károly Balázs, az NFM infokummunikációért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy az űrtevékenységre egyszerre tudunk gyermeki izgalommal tekinteni, mint valami misztikus tevékenységre, ugyanakkor az mára a hétköznapi életünk részévé is vált. Egy stratágiai iparág, amit izgalmas volta miatt könnyű “eladni” a nagyközönségnek és a vállalkozásoknak. Az űriparban a magyar vállalkozások is érintettek és mára nyilvánvalóvá vált, hogy érettek is erre a feladatra. Magyarország két éve tagja az ESA-nak és bár korábban is sejthető volt, mára visszaigazolást is nyert, hogy az űriparban történő fejlesztések, beruházások rövid távon is megtérülnek. Még sok feladat vár az MTA Technológia Transzfer Irodájára, de az eredményekért már most is köszönet illeti az ebben közreműködőket, akik a nehéz körülmények között is megállják helyüket. Az államitikár elmondta, hogy a fejlesztési tárcának az MTA Wigner a jövőben is kiemelt partnere marad.

Bokor József, az MTA egyik alelnöke kifejtette, hogy szeretné ha az ESA-val történő együttműködésnek hatása lenne a gazdasági fejlődésre és az MTA kutatásainak az eredményei megjelennének a gazdasági szféra sikereiben is. Az ESA TTO irodája még csak egy éve működik, de már most is komoly eredmények látszanak. Bízik abban, hogy az együttműködés akár a NASA-val is folytatódhat.

Lévai Péter, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója meghatottságát és örömét fejezte ki az esemény kapcsán. Hangsúlyozta, hogy ez az ESA TTO elsőéves születésnapja, de mégis egy emberöltőnyi munka van mögötte. A magyar űripari szaktudás és munka eredményei már a Vega űrszonda programmal kezdődtek, a nyolvanas évek elején. Magyarország olyan modern ország, amelynek az eredményei megjelennek a különböző űrprojektekben, így a modern Európa része és megérdemelten tagja az ESA-nak.

Az ESA TTO iroda egy kicsit kísérletezés az MTA részéről, hiszen valós gazdasági folyamatokat, üzleti fejlesztéseket kíván elősegíteni, abban aktívan közreműködik, egy akadémiai intézetnek ez kicsit olyan mint kilépni az űrbe, bátorság kell hozzá. Köszönet ezért a bátorságért az abban résztvevőknek, az MTA-nak és a NFM-nek. Ez nyilvánvalóan nagy kihívás, de érdemes csinálni.

Tandi Zsuzsanna, az ESA TTO Irodájának a vezetője elmondta, a projekt előkészítése már 2015-ben elindult, sikerét komolyan segítette, hogy a Magyar Ürkutatási Iroda vezetője, Tari Fruzsina is látott benne fantáziát és támogatta a kezdeményezést. Kiemelte továbbá az NFM és az MTA támogatását, valamint Lévai Péter főigazgató úr innovatív hozzáállását, amely hatalmas segítség az Iroda mindennnapos működése során.

Az Iroda feladata összegyűjteni a magyar vállalkozások technológiai igényeit és szükségleteit, illetve ezeket az igényeket összekapcsolni a különböző európai vállalkozások, valamint az ESA hasznosítható technológiáival. Célja az űripari technológiák földi felhasználásának előmozdítása, a magyar vállalkozások üzleti sikereinek támogatása.

Tandi Zsuzsanna elmondta, hogy a magyar iroda azért is kiemelkedő az európai TTO Irodák között, mert saját pályázati forrással rendelkezik és projektenként 32.500,- euró összeggel tudja támogatni a pályázó magyar vállalkozásokat. 2018 során három pályázat támogatására is van lehetőség és 2018. február 23-ig várja az ESA TTO Iroda a pályázatokat a https://wigner.mta.hu/esa weboldalon.