Ezt a weboldalt már nem frissítjük!

Új weboldalunk itt érhető el: http://www.esabic.hu/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk.

Az ESA Technológia Transzfer Program Iroda (TTPO) támogatja a technológiai transzfer kezdeményezéseket az egyes ESA tagállamok  Nemzeti Technológia Transzfer Irodáin keresztül (NTTI).

Az ESA technológiai transzfer  helyi szakértői a Technológiai Transfer Hálózat részei és ők végzik a Technológiai Transzfer Program tevékenységét a nemzeti technológia transzfer projektek generálása által.

Az ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők:

  • szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása,
  • a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás- és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra, 
  • start-up cégek támogatása,
  • befektetési lehetőségek megteremtése.

A hazai technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák.

Hazánk csatlakozásával mi is részesévé válunk a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.

Az együttműködés célja, hogy szakértőink minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel és támogassanak - akár anyagilag is -, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket új termék vagy szolgáltatás fejlesztése által. Ezzel igyekszik a hálózat elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.

A nemzeti technológiai transzfer pont az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban működik.

Még több információ angol nyelven:

https://spacesolutions.esa.int/technology-transfer/esa-broker-hungary