Projekt összefoglaló

Nagyenergiás Geofizika: földtudományok és geotechnika kozmikus sugárzás mérésével


A természetből eredő kozmikus müon részecskék nyomkövetése lehetővé teszi a szilárd, folyékony és légnemű természeti képződmények és objektumok belső szerkezetének passzív és roncsolásmentes feltárását és állapotuk monitorozását. Ez a mérési eljárás a müográfia, amelynek a Röntgen képalkotáshoz hasonló, azonban ezzel több nagyságrenddel nagyobb méretű és nem hozzáférhető struktúrák is vizsgálhatók a müonok nagy áthatolóképességének köszönhetően. A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Wigner Fizikai Kutatóközpont Nagyenergiás Geofizika Kutatócsoportja kozmikus müonok nyomkövetésén alapuló mérési eljárásokat fejleszt, földtudományi kutatásokat végez és ezek társadalmi hasznosítását dolgozza ki összhangban a zöld átalakulással és digitális átállással. A tudományos célok az óceáni litoszféra geológiájának vizsgálata ofiolitok nagyskálás sűrűség-szerkezetének feltárásával; az aktív vulkanizmus vizsgálata; a földfelszín alatti strukturális és geológiai tulajdonságok jellemzése; valamint a trópusi ciklonok szerkezetének és dinamikájának vizsgálata. A földtudományi kutatások tervezett társadalmi hasznosításai a következők: müografikus eljárás fejlesztése vulkáni és légköri veszélyek értékelésére; bányák feltárása a fenntartható, hatékony és biztonságos bányászatért; épített infrastruktúrák szerkezetének passzív és roncsolásmentes felmérése; valamint müonok nyomkövetésén alapuló helymeghatározás navigációs és biztonságtechnikai alkalmazása. A tudományos célkitűzések, amellett, hogy nemzetközi szintű érdeklődésre tartanak számot, kapcsolódnak a Neumann János Programban megfogalmazott fókuszterületekhez.

Kutatócsoport

A Nagyenergiás Geofizikai Kutatócsoport 5 taggal indult el. A tagok különböző szakértelemmel és releváns tapasztalattal rendelkeznek a műszerek kutatás-fejlesztésében, a részecskefizika, a földtudományok és a mérnöki tudományok terén. A kutatócsoport integrálódik a HUN-REN Wigner FK Nagyenergiás Fizikai Osztály szerkezetébe. A Nagyenergiás Geofizika Kutatócsoport motivációja, hogy a Wigner FK-ban végzett kutatás-fejlesztői munkát kiteljesítse, határozottan a tudományos eredményekre fókuszálóvá tegye. A közreműködők az interdiszciplináris kutatást kiegészítő ismeretekkel (műszer fejlesztés, vulkanológia, geológia, légkörfizika) támogatják a kutatócsoportot. Az eljárások társadalmi alkalmazhatóságának kidolgozását ipari partnerekkel együttműködésben végezzük.

Elérhetőségünk: Cím: 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33. 2. épület, 1. emelet, 129. iroda. Levelezési cím: 1525 Budapest, Pf. 49.


OL

Dr. Oláh László

olah.laszlo@wigner.hu

Részecskefizikus, kutatócsoport vezető

BL

Dr. Balázs László

balazs.laszlo@wigner.hu

Geofizikus

TL

Tercsi László

tercsi.laszlo@wigner.hu

Villamosmérnök

SB

Stefán Boglárka Abigél

stefan.boglarka@wigner.hu

Geofizikus

RB

Rábóczki Bence

raboczki.bence@wigner.hu

Geofizikus

Partnerek

Wigner FK, Innovatív Detektorfejlesztő "Lendület" Kutatócsoport (Weboldal)

Center for High Energy Geophysics Research, Earthquake Research Institute,
The University of Tokyo
(Weboldal)

Muographix International Muography Research Organization,
The University of Tokyo
(Weboldal)

International Virtual Muography Institute (VMI), Global (Weboldal)

College of Science and Engineering, National University Corporation Kanazawa University (Weboldal)

Sabo Frontier Foundation (Weboldal)

Muon Solutions Oy (Weboldal)

Pályázatok, Támogatók

2024. január 1-től 2028. december 31-ig:
HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program (KSZF-144/2023)

2024. január 1-től 2025. december 31-ig:
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, Tématerületi Kiválósági Program (Müográfiai műszerfejlesztés, TKP2021-NKTA-10)

2024. január 1-től:
Vesztergombi Nagyenergiás Fizikai Laboratórium (VLAB)

Projektek

Aktív vulkanizmus vizsgálata

Óceáni litoszféra tanulmányozása

Trópusi ciklonok monitorozása

Geotechnika és társadalmi hasznosítások