Berendezés

A Funkcionális Anyagok Laboratóriumának (FunMatLab) elődei az 1960-as évekig nyúlnak vissza, amikor a budapesti Központi Fizikai Kutatóintézetben megkezdték az anyagelemzést és mérést γ-fotonokkal, röntgensugarakkal, neutronokkal és gyorsított ionokkal. Ezt követően a módszereket, alkalmazási területeiket, illetve a kutatáshoz szükséges mintakészítő berendezéseket lépésről lépésre bővítették ki és szervezték hálózatba. A FunMatLab jelenleg egy nyílt hozzáférésű kutatási infrastruktúra (KI), amely világszerte elérhető minden kutató, fejlesztő és hallgató számára.

A FunMatLab főbb létesítményei közé tartozik:

A röntgen- és lézertechnikákat 2010 után fejlesztették ki egy ERC-támogatás, valamint a Lendület, a VEKOP és az NKP országos kiválósági programok felhasználásával.

 

Tevékenység és szolgáltatás:

Pályázatokat a FunMatLab létesítményeinek használatára bármikor be lehet nyújtani. Pozitív kimenetelű megvalósíthatósági ellenőrzés után a pénzügyi, az együttműködési és a szellemi tulajdonjog feltételeit - a nyilvános és átlátható szabályoknak megfelelően - letárgyaljuk. A FunMatLab ösztönzi a létesítmények „intelligens” hozzáférési módú használatát, ami azt jeleni, hogy a felhasználó a mintákat postázza, majd - amennyiben és amilyen mértékben műszakilag lehetséges -, a mérések távirányítással történnek. A FunMatLab olyan mintakészítési és mérési szolgáltatásokat kínál, amelyek előfeltételként szolgálnak az olyan páneurópai kutatási infrastruktúrákhoz (KI-khez) való hozzáféréshez, mint az ESRF, az ESS és az Európai XFEL. A mérési módszerek többsége roncsolásmentes, azaz megőrzi az értékes mintákat, ami pl. a kulturális örökség tárgyainak vizsgálatánál fontos szempont. A röntgen- és a Mössbauer-módszer kémiai érzékenységgel rendelkezik, a pumpa-próba technikák ultragyors molekuladinamikát tárnak fel, a Mössbauer-spektroszkópia és a neutronreflektometria mágneses érzékenységet mutat, stb. A FunMatLab-ot használó csoportok jelenlegi kutatási témái közé tartozik az ultragyors átmenetek tanulmányozása a fény által aktivált funkcionális molekulákban, röntgenspektroszkópia alkalmazása szondaként, amelynek célja a megfelelő szerkezetű és funkciójú intelligens anyagok kifejlesztése. 2020-ban egy projekt a FunMatLab legtöbb funkcióját egyszerre használta a mágneses kvantumtulajdonságok finomhangolására, amelyet majd alacsony energiafelhasználású készülékek kifejlesztésére lehet felhasználni. A jövőben a FunMatLab eszközei hatékonyan lesznek felhasználhatók a Horizont Európa különféle küldetéseihez kapcsolódó kutatásokhoz, elsősorban a 4. küldetéshez (éghajlat-semleges és intelligens városok).

 

Felhasználási feltételek:

Amennyiben szeretné igénybe venni a kutatási infrastruktúrát, kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználási feltételeket, mely az oldal alján levő linken letölthető.

 

Kutatási igény bejelentése:

Az alábbi címre küldött e-mailben jelezheti kollégáink felé: funmatlab(kukac)wigner.hu