t

Minden eddiginél erősebb kísérleti bizonyítékot találtak a kutatók arra, hogy miniatűr részecskék atommagokkal való ütközésekor létrehozhatóak a világegyetemünket az ősrobbanás utáni pillanatokban kitöltő tökéletes kvarkfolyadék cseppei.

A kutatók a kísérletet a PHENIX kísérletének keretében végezték, amelynek legújabb eredményei 2018. december 10-én megjelentek a Nature Physics folyóiratban (illetve kapcsolódó eredmények november 29-én a Physical Review Letters folyóiratban is).

A kutatók a kísértlet során az atommagok három különféle lövedékkel (protonnal, két nukleonból álló deuteronnal, illetve három nukleonból álló hélium-3 maggal) való ütközését vizsgálták. A tudósoknak sikerült a kísérletben észlelni az ütközések nyomán megfigyelhető részecskék - a Kis Bumm robbanásai után szétrepülő repeszdarabok - áramlási mintázatait, amelyek erős korrelációt mutattak az ütközés kezdeti geometriájával.

Erre a tudósok szerint az a magyarázat, hogy  ezekben a kis ütköző rendszerekben kvark-gluon plazma keletkezett. A Nature Physics folyóiratban megjelent felfedezést Csanád Máté is ismertette előadásában a 18. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolán, Budapesten, 2018 decemberében. A felfedezésben négy magyar intézmény: a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet kutatói is részt vesznek.