Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sopronban augusztus 21-24. között tartotta meg a Magyar Fizikus Vándorgyűlését, melyen két Wigneres kollégánk részesült elismerésben.

Az ELFT ipari tagozatának javaslata és az ELFT  díjbizottságának döntése értelmében Bródy Imre díjat kapott Szipőcs Róbert:

szr

Szipőcs Róbert kiemelkedő eredményeket ért el optikai rendszerek tervezésében, új módszerek kifejlesztésében és ezek alkalmazásában a legkülönfélébb területeken (ultragyors lézerspektroszkópia, nemlineáris 3D mikroszkópia, orvosi képalkotás). Két amerikai és egy magyar szabadalma van. Legalább 15 fajta high-tech berendezést fejlesztett és szállít a világ nagypresztizsű egyetemi-kutatóintézeti kutatócsoportjainak, valamint ipari cégeknek. Megrendelői között több Nobel díjas kutató (Theodor W. Hänsch, Gérard Albert Mourou) is szerepelt. Kivételesen sokrétű tevékenységre jellemző, hogy képes volt és jelenleg is képes az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés, műszaki fejlesztés, termékfejlesztés, szállítás, értékesítés teljes vertikumában magas színvonalon eredményt felmutatni. 


Gombás Pál-díjat kapott Kálmán Orsolya:

ko

Kálmán Orsolya nemzetközileg elismert eredményeket ért el a kvantumtechnológia szempontjából ígéretes eszközök különböző fizikai rendszerekben való megvalósításával és realisztikus kvantumprotokollok lehetséges felhasználásával kapcsolatban. Munkája során analitikus eredményeket ért el kétdimenziós elektrongázban külső elektomágneses terekkel létrehozott interferencián alapuló eszközök elemzésében továbbá ultrahideg atomok Bose-Einstein kondenzátumának és nanoméretű áramvezetők kölcsönhatásának leírásában. Ezen túlmenően egy rezonáns üreggel kölcsönható kétatomos rendszer dinamikáján alapuló nemlineáris protokollt javasolt, amelyről kimutatta, hogy kvantumállapot-megkülönböztetésre is alkalmas, majd az ilyen típusú protokollok egész osztályát meghatározta. Hasonló, iterált nemlineáris dinamikára vonatkozóan kimutatta, hogy a kezdeti zaj függvényében egy kvantumos fázisátalakulásra hasonlító jelenség lép fel.  

A Fizikai Szemle Szerkesztőbizottságának döntése alapján a Fizikai Szemle Nívódíj - 2018 elismerést a következő két cikk érdemelte ki:
Horváth Dezső, Trócsányi Zoltán: Müon: mi az és mire jó? c. cikke, valamint  a Tanítás rovatban megjelent cikkek közül Szabó László Attila: Ne habozz! Kísérletezz c. írása.

A cikk a következő linken tekinthető meg:

Müon: mi az és mire jó?:
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/267975/FILE_UP_0_Fizikai%20Szemle%2068_5%20%E2%80%93%202018.%20m%C3%A1jus_m%C3%BCon.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!