ELKH Cloud

Online formában került megrendezésre a SZTAKI, a Wigner FK és az ELKH szervezésében a „Az ELKH Cloud a tudomány szolgálatában: múlt, jelen, jövő” című szakmai nap 2020 október 28-án.

A program Bokor József, az ELKH alelnöke, a SZTAKI tudományos igazgatójának megnyitójával kezdődött, ezt követően Kacsuk Péter, az ELKH Cloud szakmai vezetője és a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője ismertette röviden az ELKH Cloud történetét, valamint bemutatta a várható fejlesztéseket.

A program folytatásaként Rigó Ernő, SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának osztályvezetője az ELKH Cloud által nyújtott infrastruktúra-szolgáltatásokat, míg Kacsuk Péter a platform szolgáltatásokat ismertette, Pintér Ádám, a Wigner Adatközpont projektvezetője pedig „Menedzselt üzemeltetés az ELKH Cloudban” címmel tartott előadást.

Két olyan projekt bemutatására is sor került, amelyek felhasználói az ELKH Cloudnak, így a másik oldal tapasztalatairól is be tudnak számolni. Mező György, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének kutatója a csillagászati alkalmazásokat, Kacsuk Zoltán pedig a Társadalomtudományi Kutatóközpont Hungarian Comparative Agendas Project (CAP) című kutatásához kapcsolódó alkalmazásokat ismertette.

A programot Kertész Gábor, a SZTAKI tudományos munkatársának előadása zárta, az ELKH Cloudon lehetséges mesterségesintelligencia-megoldások alapvetéseinek bemutatásával.

A szakmai nap egy kerekasztal-beszélgetéssel fejeződött be, melyen Kadlecsik József, Wigner Adatközpont vezetője volt a moderátor, a kérdésekre pedig Kacsuk Péter, Rigó Ernő, Mező György és Pintér Ádám válaszolt.

Az ELKH Clouddal kapcsolatban további oktatások várhatóak, a bővítéseknek köszönhetően pedig nem csak az ELKH kutatóhálózat tagjainak, de az egyetemi kutatótársadalom számára is elérhetővé válik a szolgáltatás.

Bővebb információk: https://science-cloud.hu/elkh-cloud

(Forrás: sztaki.hu)