A HUN-REN kutatóintézeteinek átfogó értékelése keretében 2024. február 26-27-én megtörtént a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont (HUN-REN Wigner FK) és a hozzá tartozó két intézet tudományos tevékenységének helyszíni áttekintése. Az intézmény profiljához igazodó, nemzetközileg magasan jegyzett kutatókból álló értékelő bizottság a kutatóhely-, illetve kutatócsoport-vezetők részvételével lezajlott személyes meghallgatások során megismerte a kutatásokat, a kutatási infrastruktúrákat, és a PhD-hallgatókkal is találkoztak. A látogatás a bizottság első benyomásainak és legfontosabb ajánlásainak közvetlen szóbeli visszacsatolásával zárult.

A HUN-REN Wigner FK-t értékelő bizottság tagjai:

Prof. Alexander J.B. Zehnder, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) vendégprofesszora, a svájci ETH Zürich professor emeritusa, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke

Dr. Szabó István PhD, a HUN-REN Központ stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, a Magyar Közgazdasági Társaság Innovációs Szakosztályának alapítója

Prof. Török Péter DPhil, a Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) professzora, a Szingapúri Környezeti Élettudományi Mérnöki Központ (SCELSE) képalkotásért felelős igazgatója, az NTU Optikai Bio-képalkotó Központ (NOBIC) igazgatója, az IDMxS (Institute for Digital Molecular Analytics and Science) ideiglenes igazgatója (Szingapúr)

Prof. Dr. habil. Charaf Hassan PhD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) dékánja és a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője, a HUN-REN Irányító Testületének tagja

Prof. Márka Szabolcs PhD, a New York-i Columbia Egyetem fizikaprofesszora, a kozmikus gravitációs hullámok egyik felfedezője (Egyesült Államok)

Prof. Carlo Rizzuto, a Genovai Egyetem Mérnöki Karának professzora, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) közgyűlésének elnöke (Olaszország)

Prof. Carl Paterson, az Imperial College London Fizika Tanszékének optikaifizika-professzora és alapképzésért felelős igazgatója (Egyesült Királyság)

Dr. habil. Manfred Krammer, a CERN Kísérleti Fizikai Részlegének vezetője, az Osztrák Tudományos Akadémia Nagyenergiás Fizikai Intézete Félvezető Detektorok Osztályának alapítója, a Vienna Conference on Instrumentation sorozat szervezőbizottságának elnöke (Ausztria)

Prof. Gombosi Tamás I. PhD, a Michigan Egyetem kiváló űrtudomány-professzora és kiemelt mérnökprofesszora, a Center for Space Environment Modeling (CSEM) alapító igazgatója (Egyesült Államok)

Prof. Dr. habil. Fedor Jelezko PhD, az Ulmi Egyetem Kvantumoptikai Intézetének igazgatója, az Integrált Kvantumtudományi és Technológiai Központ igazgatója, a Heidelbergi Tudományos Akadémia tagja (Németország)

Dr. Jana Kolar, a Közép-európai Kutatási Infrastruktúra-konzorcium (CERIC-ERIC) ügyvezető igazgatója, az Európai Innovációs Tanács (EIC) nagykövete, a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fórumának (ESFRI) volt elnöke (Szlovénia)

Dr. Márka Zsuzsa, a New York-i Columbia Egyetem Columbia Asztrofizikai Laboratóriumának kutatója, a kozmikus gravitációs hullámok egyik felfedezője (Egyesült Államok).

A HUN-REN 49 kutatóintézetének átfogó értékelése Gulyás Balázs HUN-REN elnök kezdeményezésére indult el idén januárban. Célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról. Az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jógyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen alkotják meg a célokat támogató új kutatási stratégiát.

csoportkép

 

(Forrás: hun-ren.hu)