Neurorehabilitáció és Mozgásszabályozás kutatócsoport
Osztály
Komputációs Tudományok Osztálya

Csoportvezető: Zólyominé Botzheim Lilla

Csoport weboldala: rehab.wigner.mta.hu

A csoport publikációi: link az MTMT adatbázisra

 

A Beszéd- és Rehabilitáció Technológiai Csoport több évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését, az akkor még KFKI, ma Wigner Fizikai Kutatóközponton belül. A csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan betegségekben szenvedő emberek életét könnyítse meg, mint a vakok, siketvakok, illetve a mozgáskorlátozottak. Később kiderült, hogy rajtuk kívül az autisták bizonyos csoportjainak is komoly segítséget jelentenek egyes fejlesztéseink.

 A MObil SegítőTárs (MOST) egy vakok és aliglátók számára fejlesztett sokoldalú segítőszoftverünk, melyet speciálisan a hozzá tervezett braille maszk segítségével jelenleg Android rendszerű okostelefonokon lehet használni.

 A TalkPad egy beszédprotézis, mellyel a nehezen beszélő, vagy beszédképtelen autisták kommunikációját szeretnénk megkönnyíteni. A MOST-hoz hasonlóan ebben is egy, a táblagépre illeszthető maszk segíti a kommunikációt.

 A mozgásrehabilitáció területén a deréktól lefelé bénult emberek izmainak mozgatását, erősítését segítő „biciklit” fejlesztettünk ki. A módszer lényege, hogy elektromos ingerekkel bírjuk mozgásra a bénult végtagot.