Új felhasználók regisztrációja

1. Felhasználói azonosító igénylése
2. Fióktípusok és érvényességi idejük
3. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása

1. Felhasználói azonosító igénylése

A Számítógép Hálózati Központ a napi 24 órában üzemeltetett szerverein felhasználói azonosítót és diszkhelyet biztosít a jogosult igénylők számára (account). A felhasználó az alábbi leírásban szereplő felhasználási feltételeket a fiók jelszavának beállításakor, illetve az első használat által automatikusan elfogadja.

Jogosult igénylő lehet a csillebérci telephely akadémiai kutatóintézeteinek bármely munkatársa. Az igénylőnek be kel tartani a Wigner FK Informatikai Biztonsági Szabályzatát, az NIIF Program Felhasználói Szabályzatát (AUP), és tiszteletben kell tartnai a Magyar Netikett honlap ajánlásait. A felhasználó jogosultsága a munkahelyről való kilépés esetén megszűnik.

Felhasználói azonosítót az igénylő közvetlen felettese vagy kutatóközpontja számítástechnikai felelőse által az SzHK

oldalán lehet igényelni az "eduID belépés" gombra kattintva a belépéshez.

A felhasználói azonosítónak (username) egyedinek kell lenni, és hossza maximum 8 karakter lehet. Általában a vezetéknév használatos, amelytől az ütközések elkerülése érdekében el lehet térni.

A jelszót az SzHK munkatársai az új felhasználóval telefonon keresztül beszélik meg és állítják be. Jelszót emailben nem küldünk el és emailben kapott jelszót nem állítunk be.

A jelszónak legalább 8 karakter hosszúnak kell lenni. A rendszer jelszóként nem fogad el értelmes magyar vagy angol szót és nem tartalmazhatja sem az azonosítóját, sem a felhasználó rendes nevét. A karaktersorozatnak legalább három eltérő karakter osztályból kell állni: kis és nagybetű, szám vagy egyéb jel kombinációi. Egy jelszó 365 napig érvényes. A 355. naptól kezdve a rendszer 10 napon keresztül a jelszó lejáratára figyelmeztető e-mailt küld a felhasználónak.

A jelszót a felhasználó a megfelelő szerverre bejelentkezve a 'passwd' parancs kiadásával saját maga bármikor megváltoztathatja.

Az SzHK munkatársaitól a 392-2222/1342 telefonszámon kérhető új jelszó.

A jelszót illetéktelen személynek továbbadni tilos! A jelszó továbbadása az account megszüntetését vonhatja maga után. Jelszótovábbadásból származó betörés esetén a jelszót továbbadó felhasználót fegyelmi eljárás terhelheti.

2. Fióktípusok és érvényességi idejük

Fióktípus Jelszó érvényessége Fiók tulajdonságai
Normál fiók A létrehozástól, jelszó beállításától számítva egy évig érvényes a fiók jelszava. Lejárat előtt 10 nappal, minden nap figyelmeztető üzeneteteket kap. Minden szolgáltatásra feljosogít.
Csak levelezésre használható fiók (mail_only) A fiók jelszava nem jár le. Minden szolgáltatásra feljosogít, kivéve a belépést a login szerverekre.
Kerberos azonosító (kerberos_only) A létrehozástól, jelszó beállításától számítva egy évig érvényes a fiók jelszava. Lejárat előtt 10 nappal, minden nap figyelmeztető üzeneteteket kap. Csak azonosításra használható.
Csoportfiók (group_only) Egy csoport accountot több felhasználó közösen használhat, mindegyikük a saját azonosítóján és jelszaván keresztül. Egy levelezési cím közös kezelése és/vagy fájlmegosztás.
Csak levelezésre használható csoportfiók (mail_group)

Egy csoport accountot több felhasználó közösen használhat, mindegyikük a saját azonosítóján és jelszaván keresztül. A normál csoportfiókkal ellentétben ez a fióktípus csak levelezés közös használatára jogosít fel több személyt.

Egy levelezési cím közös kezelése.


Az új felhasználók a Bevezetés új felhasználóknak leírás alapján ismerkedhetnek meg a rendszerekről, szolgáltatásokról és használatukról.

3. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása

  • Minden fiókot 3 hónapos jelszólejárat után automatikusan törlünk, kivéve ha az Ügyintéző rendszerben egyéb megtartási idő van feltüntetve (például kilépés után meg kell tartani a kolléga fiókját).
  • Törölt fiókot a törléstől számított 1 hónapon belül tudunk visszaállítani.
  • Amennyiben egy fiókot feltörtek, automatikusan letiltjuk a fiókhoz való hozzáférést. A helyreállításhoz szükséges lépéseket kollégáink a 1342-es telefonszámon ismertetik.