Mit, hol, hogyan

1. Levelezés
2. Jelszókezelés
3. Intézeti szolgáltatások elérése
4. Login szerverek
5. Mire használhatja a teljes körű fiókját?
6. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása
7. Telefonkönyv
8. Wigner guest wifi hálózat
9. Wigner IoT wifi hálózat
10. Új felhasználói fiók igénylése

 

 

1. Levelezés

 • Ha új felhasználó, akkor először a webmail rendszeren keresztül olvassa a leveleit, amelyhez az azonosítója és a hozzá tartozó jelszó szükséges. A webmail login felületén belépéskor válassza ki a megfelelő levélkezelő szerver nevét:
  Szervezet Szervernév
  Wigner FK mail.wigner.hu
  Wigner FK, SZFI szerver mail.szfki.hu
  Vendég mailbox.kfki.hu
 • Állítson be az email címéhez tartozó ún. spamszűrési jelszót, amelyre a szolgáltatások nagy részéhez szüksége lesz:
 • A spamszűrési jelszó beállítása után konfigurálhatja a saját levélkezelő programját (Thunderbird, Outlook, stb.)

2. Jelszókezelés

A kutatóközpont rendszerei használatához szükséges jelszavait ne ossza meg mással és ne használja fel más, külső rendszerekhez való azonosításhoz. Jelszavai kényelmes és biztonságos kezeléséhez használjon jelszókezelőt. Javasoljuk a kutatóközpont bitwarden jelszókezelőjének használatát.

3. Intézeti szolgáltatások elérése

E-mail címmel és érvényes spamszűrési-jelszóval igénybevehető szolgáltatások:

4. Login szerverek

Amennyiben teljes körű fiókja van, be tud lépni a login szerverére, amelyen a fiókjához tartozó jelszót meg tudja változtatni.

Jelszót emailben nem küldünk el és emailben küldött jelszót nem állítunk be!

Semmilyen módon (emailben, webfelületen) nem kérjük, hogy adja meg a jelszavát!

Ne üljön fel a hamisított leveleknek, weboldalaknak!


5. Mire használhatja a teljes körű fiókját?

A következő programok/szolgáltatások használhatóak az intézeti login szervereken:

Szolgáltatás Parancs/program
levelezés pine, mutt, mailx
fájlkezelő mc
fájlszerkesztő mcedit, vi, nano, joe
karakteres webböngésző links, elinks
helyesí­rás-ellenőrző ispell
dokumentum-előkészítő rendszer tex, latex
belépés belső szerverre, fájlmásolás ssh, scp, sftp


A felhasználó a regisztráció alkalmával 2 GB diszkterületet kap a "home" könyvtára számára. A rendelkezésére álló szabad és használt diszkterület nagyságát a 'quota' paraccsal kérdezheti le.

Saját egyéni, HTML alapú weboldalt hozhat létre illetve egyéb fájlait teheti a webre, amelyek a https://wigner.hu/~username címen lesznek elérhetők. Ehhez a '"home" könyvtárában található "www" könyvtárban hozzon létre egy wigner_public_html nevű könyvtárat. A www/wigner_public_html könyvtárban elhelyezett fájlok lesznek elérhetők a https://wigner.hu/~username cím alatt:

cd ~/www

mkdir wigner_public_html

Ha a https://www.kfki.hu/~username hivatkozáson is elérhetővé tenné HTML oldalát vagy fájljait, hozzon létre szimbolikus linket a public_html könyvtárra a következőképpen:

cd ~/www
indico.wigner.hu
ln -s wigner_public_html public_html

Ha jelszóval védett webes területre van szüksége, akkor vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdákkal.

Amennyiben a fentiekre nincs szüksége, érdemes megfontolnia a csak levelezésre használatos fiók (mail only) használatát. Ebben az esetben jelszava nem jár le évente, mint a normál fiók esetén, de a fenti szolgáltatásokhoz sem fér hozzá.

6. Fiók letiltását/törlését előidéző események, fiók helyreállítása

 • Minden fiókot 3 hónapos jelszólejárat után automatikusan törlünk, kivéve ha az Ügyintéző rendszerben egyéb megtartási idő van feltüntetve (például kilépés után meg kell tartani a kolléga fiókját).
 • Törölt fiókot a törléstől számított 1 hónapon belül tudunk visszaállítani.
 • Amennyiben a fiókját feltörték, automatikusan letiltjuk a fiókhoz való hozzáférést. A helyreállításhoz szükséges lépéseket kollégáink a 1342-es telefonszámon ismertetik.

7. Telefonkönyv

A telephelyi telefonkönyvben szereplő adatait az ügyintéző rendszerben tudja javítani. Egyéb adatok módosításához vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdákkal.

8. Wigner guest wifi hálózat

A Wigner guest wifi hálózatot azon vendégeknek ajánljuk, akiknek nincs eduroam hozzáférésük. Ehhez vendéglátókjukként a spamszűrési felületen maguk generálhatnak a vendégek számára azonosítót és jelszót.

A vendégek a Wigner guest wifi hálózathoz csatlakozás után a böngészőjükkel látogassanak meg egy titkosítással (https) nem védett weboldalt (például http://eduroam.kfki.hu), majd azonosítsák magukat. Utána az Internet kapcsolatuk az eduroam hálózatéhoz hasonlóan meg fog nyílni.

9. Wigner IoT wifi hálózat

A Wigner wifi hálózat használatára nem képes eszközök (nyomtatók, projektorok, IoT eszközök) számára a Wigner IoT wifi hálózat vehető igénybe. Amennyiben eszközt szeretne csatlakoztatni ehhez a wifi hálózathoz, vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdákkal.

10. Új felhasználói fiók igénylése

A Wigner FK osztályvezetői, kutatói csoportvezetői a regisztrációs oldalon az eduID belépés gombra kattintva (ha még nem azonosította magát a weboldalon) igényelhetnek új felhasználói fiókot.