Hrehuss Gyula

Hrehuss Gyula

2020. december 12-én, 88 éves korában elhunyt egykori kollégánk, Hrehuss Gyula, aki egy igen gazdag, és sikeres tudományos életpályát tudhatott maga mögött, és munkásságával hosszú évekig járult hozzá elődünk, a Központi Fizikai Kutatóközpont fejlődéséhez. Ő szervezte meg például az egykori KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben az első fúziós kutatást végző csoportot, amely felállította és üzemeltette az orosz gyártmányú, hazánkban első és eddig egyetlen, Tokamak-típusú kísérleti fúziós berendezést Csillebércen.

Tokamak

Az első magyar Tokamak-típusú fúziós reaktor (fotó: Nagy Attila Károly)


Hrehuss Gyula másik kiemelkedő eredménye volt egy szemészeti műszer, az ún. cataractoscop Lakatos Istvánnal közös szabadalmaztatása 1990-ben. Ez a műszer, a szürkehályog gyors és korai felismerését segíti elő abban a fázisban, amikor a betegség még nem okoz látóélesség-csökkenést. Találmányukat később, 1995-ben a 23. genfi Salon Internationale des Inventions (Nemzetközi Találmány Kiállítás) aranyéremmel díjazta. A műszer nagy előnye az egyszerű használat, valamint az, hogy igen korán képes kimutatni a szürkehályog okozta elváltozást, ezáltal hamarabb lehetséges az orvos felkeresése, és a kezelés megkezdése.

kataraktoszkóp

A cataractoscop, egy egyszerűen alkalmazható és karban tartható, de fontos szemészeti diagnosztikai eszköz

szabadalom és oklevél

 

aranyérem

A szabadalmi okirat, és a genfi kiállítás díja

 

Hrehuss Gyula 1955-ben kapta meg fizikus diplomáját, s előbb az ATOMKI-ban, majd 1957-től a KFKI-ban dolgozott a kísérleti magfizika különböző területein. 1967-ben védte meg kandidátusi értekezését, amely „A nehéz-részecske spektrometria speciális módszerei és alkalmazásuk magreakciók vizsgálatára” címet viselte. A Tokamak-típusú kísérleti fúziós berendezés KFKI RMKI-ba történő telepítését követően, a 70-es évek végén, fúziós csoportjával megkezdte a forró plazma tulajdonságainak kísérleti vizsgálatát. Később, a 80-as években sokat dolgozott és kutatott a németországi Jülich-ben található TEXTOR berendezés mellett, ahol plazmadiagnosztikai feladatok megoldásával foglalkozott.
Hrehuss Gyula rengeteg tudással és eredménnyel gyarapította a hazai fizikai kutatás történetét, emlékét tisztelettel őrzi a Wigner Fizikai Kutatóközpont.   

A képekért köszönetet mondunk Hrehuss Gyula családjának.