Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a CERN magyar nyelvű tanárprogramja Genfben. A program 2023. augusztus 19-26. között kerül megrendezésre, előzetesen jelentkezni február 28-ig lehet.

LHC

(Kép: CERN)

 

Napjainkban sajnálatos módon csökken a fiatalság érdeklődése a természettudományok iránt. Elkeserítő a hazai tanárképzés helyzete: a rendszerváltás óta eltelt évtizedek alatt változatlanul folytatódik a természettudományos tanári pályát választó egyetemisták számának és minőségének csökkenése. Ez világjelenség, de a fejlett országokban, és erre Németország a legjobb példa,agresszív ismeretterjesztő politikával sikerült megállítani, illetve bizonyos mértékig vissza is fordítani ezt a rendkívül aggasztó folyamatot. A kérdés megközelíthető három oldalról: a nagyközönség, a diákok és a tanárok felől. Képzésünk a harmadik lehetőséget célozza meg, a tanárok motivációjának erősítésével, és rajtuk keresztül a diákok érdeklődésének felkeltésével a modern természettudományok iránt.

A CERN, a részecskefizikai világlaboratórium, a világ legnagyobb kutatóintézete, szinte alapítása (1954) óta foglalkozik szervezett oktatással. A kísérletekben résztvevő több ezer doktoranduszon és diplomamunkáson kívül a CERN vendégül lát minden évben 150 egyetemi hallgatót nyári diákként és százával foglalkoztat mérnökhallgatókat. Nyaranta vendégül lát ezen kívül mintegy száz fizikatanárt a CERN tagországokból kéthetes, angol nyelvű, részecskefizikai képzésekre. 17 évvel ezelőtt azonban felismerték, ahhoz, hogy igazán eljussunk fizikatanárok tömegeihez, anyanyelvi oktatásra van szükség. A CERN első ilyen egyhetes, anyanyelvi oktatását az Eötvös Loránd Fizikai Társulat részéről Sükösd Csaba (BME és ELFT) és Jarosievitz Beáta (GDF) szervezte meg 2006-ban. A kinti foglalkozások előkészítésére és lebonyolítására a CERN igazgatósága Horváth Dezsőt kérte fel, a helyi logisztikát és a látogatásokat Mick Storr (CERN) intézte, és jelentős segítséget kaptunk a kint dolgozó magyar kollégáktól. Tíz éven át évente 30-40 fizikatanár bérelt autóbusszal történő kiutazását és teljes kinti ellátását sikerült biztosítani. A hazai támogatás csökkenése miatt ez 2016-ban módosult: azóta 20 aktív (elsősorban középiskolás) fizikatanárt tudunk repülővel kiküldeni és a kinti szállásköltségét fedezni, az összes többi kinti költséget (élelmezés, helyi közlekedés, kirándulás) a résztvevők maguk fedezik.

A CERN gondoskodik a kísérletek látogatásának megszervezéséről és termet biztosít az előadásokhoz. A tanárok gyakorlatképpen sokszálas gáztöltésű detektort építenek: ehhez a Wigner Fizikai Kutatóközpont Innovatív Detektorfejlesztő Kutatócsoportja és a CERN CMS együttműködése nyújt segítséget. A program igen feszített: a szombati kiutazást csapatépítés céljából vasárnap kirándulás követi a Mont Blanc-ra, a foglalkozások hétfőtől péntekig, reggeltől késő estig tartanak. Programjainkon eddig több száz magyar fizikatanár vett részt, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából is. Csaknem minden fizikatanár, aki részt vett a CERN-i tanfolyamon, a helyismeretet megszerezve, diákcsoportokat vitt ki később a CERN-be – volt olyan tanár kolléga, aki évente többet is. A kurzus egyik előadása éppen az, hogyan kell ilyen csoportos diáklátogatást előkészíteni és lebonyolítani.

Az összes eddigi képzés teljes programja megtalálható a https://teacher-programmes.web.cern.ch/hungarian-teacher-programme lapon az előadások anyagával együtt. Az augusztusi program tanulságait a beszámolók alapján utótalálkozókon elemezzük, a legutóbbi ilyen utótalálkozónk programja a https://indico.cern.ch/event/1214084/ lapon látható.

A 2023. augusztus 19-26. között tervezett programunkra február 28-ig olyan aktív (elsősorban középiskolás) fizikatanárok jelentkezését várjuk rövid motivációs levélben, akik még nem vettek részt ilyen oktatásban, a foglalkoztató iskola megjelölésével a következő címeken (mindkét szervezőnek kérjük elküldeni):


Horváth Dezső: horvath.dezso(kukac)wigner.hu

Oláh Éva: olah.eva(kukac)wigner.hu


(Budapest, 2023. január 20.)