Idén ismét megrendezésre kerül a "Kutató leszek egy napra! - Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely" rendezvény, ami 10-12. osztályos, fizika és részecskefizika iránt érdeklődő középiskolás diákoknak kíván betekintést nyújtani a modern nagyenergiás részecskefizika világába.

A nemzetközi programban résztvevő országok egyetemein és kutatóintézeteiben megtartott előadások és gyakorlati foglalkozások a CERN/IPPOG együttműködésével zajlanak.

Az egésznapos foglalkozáson a diákok betekintést kaphatnak egy nemzetközi együttműködésben dolgozó kutató munkájába, mindennapjaiba. A nap elején a részvevő fiatalok részecskefizikáról szóló előadásokat hallgatnak, hogy elegendő tudásuk legyen a nap további programjaihoz. Az elmélet után kísérleti berendezéseket tekintenek meg, majd kisebb csoportokban valós méréseket végeznek és a kutatók mentorálása mellett adatokat elemeznek (például a Higgs-bozon keresését a CMS adataiban). A kapott eredményeket egy videokonferencián a CERN-es kollégákkal és pár másik országból bekapcsolódó hasonló diákcsoporttal vetik össze és elemzik; majd a napot egy kvíz zárja.

Magyarországon ismét négy helyszínen rendezzük meg programot:
Székesfehérvár: Feb.26., Debrecen: Feb.22., Budapest ELTE: Márc.6., Budapest HUN-REN Wigner FK: Márc.8.

A HUN-REN  Wigner Fizikai Kutatóközpontban tartandó foglalkozás részletei:


Időpont : Március 8., péntek

Jelentkezés a diákoknak az alábbi internetes felületen lehetséges: http://bit.ly/rdm2024wigner


Itt az alapadatokon felül kérjük a fiatalokat, hogy jelöljék be milyen típusú gyakorlati foglalkozások érdeklik őket, ugyanis a tavalyihoz hasonlóan a számítógépes kiértékelés mellett limitált számban idén is lehetőség lesz detektoros mérések elvégzésére is.

Amennyiben kísérőtanár is szeretne részt venni a programon, kérjük előzetesen keresse kollégánkat: Hamar Gergő (hamar.gergo(kukac)wigner.hu )


Információk korábbi évekről:
http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_Wigner_FK

https://wigner.hu/hu/reszecskefizikai-diakmuhely