Részecskefizikai Diákműhely

 

Dátum:

2024. március 8., péntek

Jelentkezni az alábbi linken lehet:

http://bit.ly/rdm2024wigner

 

Itt az alapadatokon felül kérjük a fiatalokat, hogy jelöljék be milyen típusú gyakorlati foglalkozások érdeklik őket, ugyanis a tavalyihoz hasonlóan a számítógépes kiértékelés mellett limitált számban idén is lehetőség lesz detektoros mérések elvégzésére is.  Amennyiben kísérőtanár is szeretne jönni, kérjük előzetes egyeztessen kollégánkkal, Hamar Gergővel (hamar.gergo(kukac)wigner.hu)

 

 

Szeretnéd megérteni a CERN-ről szóló hírek mögötti tudományt? Kipróbálnád magad egy nemzetközi tudományos konferencián? Kíváncsi vagy, milyen a CERN igazi adatait elemezni tapasztalt részecskefizikusok segítségével? Eltöltenél velünk egy izgalmas napot, jó társaságban, a csillebérci erdők gyönyörű környezetében? Akkor vegyél részt a Részecskefizikai Diákműhely programján a Wigner Fizikai Kutatóközpontban!

 

Mi is az a Részecskefizikai Diákműhely?

A Részecskefizikai Diákműhely, vagy nemzetközi nevén International Masterclasses ötletét a Nemzetközi Részecskefizikai Ismeretterjesztő Csoport (IPPOG: International Particle Physics Outreach Group) vetette fel 2005-ben, a kezdeményezéshez pedig Magyarország is azonnal csatlakozott. A programon minden évben több, mint 13 000 középiskolás diák vesz részt a világ 60 országából. A diákműhelyt közel 225 egyetem és kutatóintézet szervezi, a programokat a legfrissebb kutatási projektekben aktívan résztvevő kutatók tartják.

Magyarországon a Wigner Fizikai Kutatóközpont a kezdetektől részt vesz a programban, a Nagyenergiás Fizikai Osztály munkatársai minden évben 50-60 diákot fogadnak. A helyek gyorsan be szoktak telni, pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg egy napos programot évek óta két naposra bővítettük. A program meghirdetésére általában januárban kerül sor a Fizinfo levelezőlistán, a wigner.hu oldalon és a Wigner FK Facebook oldalán. Külön örülünk annak, hogy egyes iskolák rendszeresen részt vesznek diákjaikkal a programon, de szeretettel látjuk az új érdeklődőket is. A diákműhelyre általában március végén kerül sor.

 

Részecskefizikai Diákműhely képekben

 

Dátum:

2024. március 8., péntek

Program:

Délelőtt:
A délelőtt előadásokkal kezdődik, ahol a kollégák adnak egy kis bevezetést a részecskefizikai kutatások alapjaiba. Semmilyen előzetes ismeretre nincs szükség, mindent, amit tudni kell, délelőtt elmondunk!

Ezek a kutatások a világegyetem legkisebb részecskéit vizsgálják, igyekeznek megérteni a világ működését, a részecskék természetét, próbálják megismerni az ősrobbanás utáni állapotokat, miközben olyan új eredmények születnek, amik az egész életünket befolyásolják. Tudtad, hogy a CERN-ben született a www, vagy hogy számos orvosi alkalmazás indult az itteni fejlesztésekből?

Délben: ebéd a KFKI éttermében, ahol minden résztvevő a Wigner FK vendége.

Kora délután:
Ebéd után meglátogatjuk a Wigner FK egyik laborját vagy nagyberendezését. Évente változhat, hogy hova megy a csoport, lehet, hogy a több emelet magas Van de Graaf gyorsítóhoz, vagy a innovatív detektorfejlesztő laboratóriumba, ahol pl. vulkánok megfigyelésére használt eszközöket is fejlesztenek kollégáink.

Délután:
Kezdődnek a mérések. A mérésekhez mindenki kap egy saját irodát/számítógépet, ahol a résztvevők párban értékelhetik ki a CERN LHC gyorsítóján, a CMS detektor által regisztrált nagy energiájú proton-proton ütközésekben keletkező részecskéket (W, Z és Higgs bozonok keresése). Az adatok igazi mérésekből származnak, kiértékelésükben az Nagyenergiás Fizikai Osztály kutatói segítik a diákokat. A nap zárásaként egy nemzetközi "konferencia" keretében több résztvevő ország diákjai megvitathatják az eredményeiket (a második napon egy hazai versenyre kerül sor), a legjobb diákok ajándékot nyernek.

 

 

A 2023-as program:


08:40   Belépés a KFKI területére
09:00   Köszöntő : Lévai Péter (10')
09:10   Részecskefizika alapjai : Varga Dezső (50')
10:10   Részcskék a CERN-ben : Varga Dezső (50')
10:50   Délutáni mérések ismertetése : Galgóczi Gábor (10')
11:20   Részecskefizikai detektorok : Hamar Gergő (40')
12:00   Detektorfizika Laboratórium látogatása (20')
12:30   Ebéd : Salátabár : leves, csirke, desszert (40')
13:20   Gyorsító látogatás : Szilágyi Edit (30') [XIII.ép.]
14:00   Mérések: CMS adatain ill helyi detektorokon (80')
15:20   Bájos kvarkok ütközésekben : Horváth Anikó (15')
15:40   Mérések közös kiértékelése : Galgóczi Gábor (15')
16:00   CERN Vidokonferencia és kvíz (60')
17:00   Emléklapok, zárszó (10')

 

Helyszín:

A program helyszíne a Wigner Fizikai Kutatóközpont 2-es épülete.

térkép


Élménybeszámolók a korábbi évekből:

Az Egri Dobó István Gimnázium élménybeszámolója: vaneletunk.wordpress.com

A Veres Pálné Gimnázium elménybeszámolója: vpg.hu

Mozgásjavító Gimnázium két diákjának élménybeszámolója: www.mozgasjavito.hu


Érdekes linkek:

Ezen az oldalon számos ismeretterjesztő előadásunk felvétele megtalálható, köztük több részecskefizikai témájú: wigner.hu/hu/ismeretterjesztes

A nemzetközi weboldal itt érhető el: physicsmasterclasses.org

A Diákműhely korábbi honlapja: http://www.rmki.kfki.hu/~jancso/Reszecskefizikai_Diakmuhely_Wigner_FK/

A CERN weboldala: home.cern

A CERN diákoknak, tanároknak és gyerekeknek szóló oldalai: home.cern/students-educators

 

Részecskefizikai hírek:

Hegyeket világíthatnak át a magyar kutatók: elkh.org

Újabb lépéssel közelebb a hiperoncsillagokhoz: wigner.hu

Jelentős magyar hozzájárulással készült el a CERN ALICE kísérlet új nyomkövető detektora: wigner.hu


További információk:

Siklér Ferenc (sikler.ferenc(kukac)wigner.hu)
Hamar Gerő (hamar.gergo(kukac)wigner.hu)