Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, becsülték és szerették, hogy 2024. február 8-án, életének 51. évében, türelemmel viselt, súlyos betegsége után elhunyt szeretett kollégánk, Vasúth Mátyás. 

Temetés 2024. március 1-én lesz, a gyászjelentés megtalálható a hír végén. 

Vasúth Mátyás

 

Matyi 1973-ban Kiskunhalason született. 1997-ben szerzett fizikus oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Diplomamunkáját, majd doktoriját a KFKI Elméleti Osztályán készítette. 2003-ban summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett. Matyi évtizedeken át a KFKI RMKI, majd utód-intézményének a HUN-REN Wigner FK RMI-nek tudományos főmunkatársa volt.

Kutatási területe az általános relativitáselmélet és gravitációfizika keretében: az excentrikus pályájú kompakt kettőscsillagok gravitációs sugárzásával és a kompakt csillagok vizsgálata. Betegsége által megszakított utolsó kutatása a gravitációshullám-detektorok korai figyelmeztető riasztását segítette volna. Ő vezette a két európai gravitációshullám-detektor, a Virgo és az Einstein-teleszkóp együttműködésekben résztvevő magyar csoportot. 

Csoportkép

Vasúth Mátyás (a kép jobb szélén), kollégái körében

 

Matyi mindig aktívan és szeretettel foglalkozott a fiatal kollégákkal, egyetemi hallgatókkal is. Rendszeresen tartott bevezető általános relativitáselméleti, később neutroncsillagokkal foglalkozó egyetemi kurzusokat. Rövid pályafutása során témavezetőként három PhD hallgatót sikeresen vezetett el doktori címük megszerzéséig, két hallgatót pedig szinte útjuk végéig kísért. Munkakapcsolataiban is megnyilvánult barátságos lénye, pozitív szemlélete.

Emlékét a HUN-REN Wigner Fizikai Kutató Központ, valamint a magyar fizikus közösség is megőrzi.

Kollégánkról a Virgo együttműködés is megemlékezik az alábbi hírben: https://www.virgo-gw.eu/news/matyas-vasuth-passed-away-at-51/

Virgo

 

(Írta: Barta Dániel)

 

Szeretett kollégánk temetése 2024. március 1-én, 13 órakor lesz Szigetszentmiklóson. 

Vasúth Mátyás temetési értesítő