A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont története

A kutatóközpont elődje az 1950-ben alapított Központi Fizikai Kutatóintézet volt. Az eredetileg két osztállyal megalakuló intézet rövid idő alatt több osztállyal bővült, olyan kutatók vezetése alatt, mint például Simonyi Károly és Jánossy Lajos. Célja az előkészítő bizottság megfogalmazása szerint “a magyar fizikai kutatást eddigi, a többi tudományághoz képest is messze elmaradt állapotából kiemelni, és lehetővé tenni a termékeny tudományos kutatást a fizika minden területén, melyek a tudomány fejlesztése és alkalmazása szempontjából elsősorban fontosak.” A KFKI-ban már kezdetektől igen sokszínű kutatás folyt, és nincs ez másképp ma sem a HUN-REN Wigner FK-ban. Mindig is jellemző volt az eredmények közvetett vagy közvetlen hasznosítása. Nem kizárólag a fizika volt itt jelen, de a különböző műszaki, sőt az élettudományok is helyet kaptak az intézetben. Az egykori KFKI helyén működik ma a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont és az HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (MTA Wigner FK) 2012. január 1-től a korábbi MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és a korábbi MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet egyesülésével jött létre. 2019 szeptember 1-től pedig kutatóközpontunk a Magyar Kutatási Hálózat (korábban Eötvös Loránd Kutatási Hálózat) irányítása alatt, és az MTA kiválósági központjaként működik tovább, ma a HUN-REN legnagyobb fizikával foglalkozó kutatóintézete. 2013-tól a Kutatóközpont részeként működik a világszínvonalú Wigner Adatközpont is.

Kutatóink a világ legkülönbözőbb fizikai problémáit vizsgálják az egészen apró részecskék tanulmányozásától a világűr fizikájáig, az elméleti problémáktól az alkalmazott kutatásokig.

Bővebben a KFKI, és így a Wigner Fizikai Kutatóközpont történetéről az alábbi művekben olvashatunk:
Jéki László: KFKI (Arteria Studio, Budapest, 2001)
Jéki László: A Központi Fizikai Kutatóintézet, Természet Világa különszám (2006/1)
Természet Világa, a KFKI 60 évesévfordulója alkalmából megjelent különszám (2011/1)

Történet_1 történet_2 Történet_3 történet_4

 

 

IN MEMORIAM oldalon kollégáinkra emlékezünk, akik egykor sokat tettek a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontért

 

Névadónkról, Wigner Jenő Nobel-díjas fizikusról, a következő oldalon olvashat bővebben.

 

 

 

Az oldalt összeállította:

Dovicsin-Péntek Csilla és Selmeci Béla