Hírek

2022-12-05
Pápa Zsuzsanna, az SZFI Ultragyors Nanooptika Kutatócsoportjának tagja, 2022-ben Bárány Róbert Díjat, 2021-ben Junior Prima Díjat kapott. Az alábbi interjúban vele beszélgettünk arról, hogy mivel is foglalkozik, mi minden motiválja a munkája során és mik a további céljai a tudományos pályán.
2022-12-01
Az SZFI Komplex Folyadékok Osztályának nyugdíjas tudományos tanácsadója, Jánossy István megkapta az Eötvös Loránd Fizikai Társulat egyik életműdíját, a Selényi Pál-díjat, „a folyadékkristályokban fellépő fotoindukált jelenségek kísérleti vizsgálatában elért eredményeiért”.
2022-12-01
Az ELKH Elnöke, Maróth Miklós, a Kutató Professor Emeritus címet adományozta Iglói Ferencnek (SZFI), a Kvantumoptika és Komplex Rendszerek Kutatócsoport munkatársának és Tegze Miklósnak (SZFI) a Szerkezetkutató Laboratórium munkatársának.
2022-11-29
2022. november 18-án az ALICE kísérlet bejelentette, hogy 17 óra körül megtörtént az első, rekordenergián mért ólóm-ólom ütközés a 3. üzemidőben (Run 3).
2022-11-28

A kétdimenziós anyagok felületi vizsgálatát nagyban megnehezíti, hogy laboratóriumi atmoszférában egyrétegű bevonat képződik rajtuk, amit nehéz eltávolítani. Ehhez az első lépés a bevonat megbízható jellemzése. Kollégáink, a Wigner SZFI Szerkezetkutató Laboratórium munkatársai, Kamarás Katalin, Németh Gergely és Pekker Áron, egy ilyen kutatásban vettek részt, amit az EK MFA-ban Nemes-Incze Péter és Pálinkás András vezetett.