"Ha a tudomány majd oly nagyra nő, hogy az emberi elme nem lesz képes azt egészében felfogni, s az emberi élet túl rövid lesz, semhogy idejében eljuthassunk az első vonalakba, hogy ott a tudomány gyarapításán fáradozzunk, nem képezhetne-e több ember kutatócsoportot, s nem végezhetné-e el együttesen azt, amit egyetlen személy nem képes elvégezni? ...
... Az együttműködésekben folytatott kutatás lehetőségeit az eddigieknél sokkal behatóbban kellene tanulmányozni, mivel mindeddig ezek képezik az egyetlen látható reménységet a tudomány megújhodására, amikor az majd már túl nagyra növekedett egyetlen személy számára."

Wigner Jenő (1950)

 

 

A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont (HUN-REN Wigner FK) 2012. január 1-től a korábbi MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és a korábbi MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet egyesülésével jött létre. Jelenleg a Magyar Kutatási Hálózat legnagyobb fizikával foglalkozó kutatóközpontja, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Kutatóközpontja. 2013-tól a Kutatóközpont részeként működik a világszínvonalú Wigner Adatközpont is.

Kutatóink a világ legkülönbözőbb fizikai problémáit vizsgálják az egészen apró részecskék tanulmányozásától a világűr fizikájáig, az elméleti problémáktól az alkalmazott kutatásokig. A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont küldetése, hogy felfedező jellegű kísérleti fizikai kutatásokat folytasson hazai bázisú, valamint külföldi kutatóberendezések mellett, koordinálja a magyar erőfeszítéseket a nemzetközi kutatásban, illetve kiemelkedő eredményeket érjen el az elméleti kutatások területén.

A HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont küldetése megvalósítása során kutatási tevékenységként a következő fő tudományterületekkel foglalkozik: kvantumtechnológia, kísérleti és elméleti részecskefizika, magfizika, általános relativitás-elmélet és gravitáció, fúziós plazmafizika, űrfizika, nukleáris anyagtudomány,  kísérleti és elméleti szilárdtestfizika, statisztikus fizika, atomfizika, optika és anyagtudomány.

A kutatás jelenleg mintegy 40 kutatócsoportban zajlik Kutatóközpontunkban, melyeket két intézet, a Részecske- és Magfizikai Intézet, valamint a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet keretein belül működnek.