diákprogramok

 

 

Kutatódiák Tábor:

Már két alkalommal sor került kutatóközpontunkban a nyári Kutatódiák Tábor megszervezésére. Az egy-két hetes tábor alatt a diákok hat különböző kutatócsoport munkájába kapcsolódhatnak be párosával, ahol a kutatócsoport tagjai mentorként segítik a fiatalokat egy projektmunka kidolgozásában. A tábor végén mini konferencia keretében mutatják be eredményeiket a részvevők. A tábor célja, hogy az érdeklődő diákoknak bepillantást nyújtson a kutatói élet mindennapjaiba, egy kutatóintézet működésébe. Bár a járvány az elmúlt évi, és az idei tábor szervezését meghiúsította, reméljük, hogy a jövőben tovább folytathatjuk ezt a programot. A legutolsó tábor beszámolója itt olvasható: wigner.hu

 

Kutatótanár Program:

Természettudományos kutatóközpontként pontosan tudjuk, mennyire fontos a megfelelően képzett, elkötelezett utánpótlás nevelése, amelyhez elengedhetetlen a kellően motivált, és szakmailag felkészült pedagógusok munkája. Az elhivatott tanárok Kutatótanári Pályán való elindulását, az ehhez szükséges PhD fokozat megszerzését szeretnénk segíteni ezzel a programmal, illetve szeretnénk lehetőséget adni, a kutatómunka laborjainkban való elvégzésére, kollégáink mentorálása mellett. Kollégáink témavezetésével már több pedagógus kolléga szerzett doktori címet, illetve folytat nálunk kutatómunkát.

 

Kutatódiák Labor:

A Kutatótanár Programhoz szorosan kapcsolódó program keretében a nálunk tanuló, kutató pedagógusok diákjainak is van lehetősége bekapcsolódni a laboratóriumi projektekbe. Ezeket a fiatalokat általában az adott tanárok, vagy közvetlenül a kollégák szervezik be. Büszkék vagyunk rá, hogy már több, egykori kutatólaboros diák indult el műszaki, illetve természettudományos pályán, vagy szerzett ilyen irányú diplomát.

 

Kutatódiák Program:

A Kutatódiák Program már komolyabb elköteleződést, és munkát kíván meg a fiataloktól, és a mentoroktól egyaránt, hiszen itt egy több hónapos, akár egész éves, folyamatos kutatómunkáról van szó, egy adott csoport mentorálása mellett. A diákok a végén projektbeszámoló keretében mutatják be a nálunk elvégzett munkát a kutatóközpont meghívott kollégáinak, köztük a vezetőség képviselőjének is.
A 2020-2021 - es program beszámolója itt olvasható: wigner.hu

 

CERN Tanárprogram:

Immár több éve vállaljuk a CERN Tanárprogram magyarországi koordinálását, szakmai támogatását. A nemzetközi program célja a pedagógusok továbbképzése, illetve annak elősegítése, hogy a részecskefizika nem túl egyszerű témakörét is minél érdekesebben, izgalmasabban tudják átadni a diákoknak. A program keretében több éve már, egyidejűleg 22 pedagógus vehetett részt gyakorlattal egybekötött továbbképzésen a CERN genfi központjában. A CERN Tanárprogram minden évben meghirdetésre kerül, és pályázat útján választjuk ki a résztvevőket. A programról itt olvasható bővebb információ: wigner.hu

 

A programokat Dr. Oláh Éva Mária kutatási koordinátor, középiskolai fizikatanár irányítja és szervezi, aki maga is a Kutatótanár Program keretében szerzett doktori fokozatot, és azóta is hatalmas energiával és lelkesedéssel szervezi diákprogramjainkat. A programok másik kitartó szervezője Horváth Dezső prof.emeritus kollégánk.