10 év után, 2022. szeptember 23-24-én, újra Budapestre látogatott a CERN által létrehozott Committee for Future Accelerators bizottság, melynek fontos kötelezettsége a 23 CERN tagállam rendszeres vizsgálata. Az ellenőrzések keretében a bizottság áttekinti az adott országban a nagyenergiás fizikai kutatások helyzetét, különös tekintettel a kutatások támogatására, az egyes csoportok tevékenységére és a szakmai utánpótlás biztosítására.

RECFA


Az ECFA bizottság feladata rendkívül sokrétű, jelenlegi fókuszában a gyorsítók és detektorok széleskörű kutatás-fejlesztési programjai állnak, de egyfajta kommunikációs csatornaként is működik a résztvevő országok, a fizikai közösség, valamint a nemzeti intézetek és fenntartó állami intézmények felé. A szűkebb bizottság országonként egy tagból áll, illetve a CERN főigazgatója (Fabiola Gianotti) és kutatási igazgatója (Joachim Mnich) is részt vesz a munkájában.

A pénteki, egész napos, nyílt ülést a Magyar Tudományos Akadémián, a másnapi zárt ülést az ELTE Természettudományi Karán tartották.

A látogatás végén a bizottság egy részletes véleményt, ajánlást fogalmazott meg, melyet megküld az illetékes miniszter, valamint a támogató szervezetek részére.

A látogatás részletes programja az előadások anyagaival az alábbi linken található:
https://indico.cern.ch/event/1148372/timetable