MI

 

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás két fiatal, és nagyon gyorsan fejlődő terület, így a tudomány jelen állása sokkal kevésbé érhető el a tankönyvekben, mint azoknak az előadásain keresztül, akik hajtják előre ezeket a kutatásokat.  Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Kelet-Európai Gépi Tanulás Nyári Iskola éppen azt tűzte ki célul, hogy ezeket a szakembereket elérhetővé tegye a régió érdeklődő diákjainak és szakembereinek.

A mesterséges intelligencia és gépi tanulás témájában szervezett egyik legnagyobb európai nyári iskola az Eastern European Machine Learning Summer School, melynek ezúttal Budapest a főszervezője, 2021. július 7. és 15. között kerül megrendezésre.

„Egy olyan friss témában, mint a gépi tanulás — ahol nagyon gyors a fejlődés — a kurrens tudáshoz hozzájutni úgy lehet, hogy a kiemelkedő terület kiemelkedő szakértőit hallgatják a diákok. Tradicionálisan a régió diákjai számára a hozzáférés a nagy múltú iskolákhoz csekély.” – mondta el a rendezvény egyik főszervezője, Orbán Gergő, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója arról, hogy miért is érezték fontosnak a szervezők az iskola elindítását. – „Az egy külön szerencsés együttállás, hogy a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Labor stratégiai irányával egybeesik a küldetésünk, így a két szerveződés közösen tudja a hazai mesterséges intelligencia és gépi tanulás közösséget fejleszteni.”

A lebonyolítás fő szervezője a Wigner FK, a Romanian Association for Artificial Intelligence, ML in Poland Association, és az Artificial Intelligence Association of Lithuania támogatásával. A programért a Deepmind kiváló kutatói (Viorica Patraucean, Razvan Pascanu, Szepesvári Dávid), a McGill University-ről Doina Precup, a cambridge-i egyetemről Huszár Ferenc, s a Wignerből FK-ból Orbán Gergő felel. „Örülünk, hogy olyan hazai, innovatív cégek is szerepet vállaltak az esemény támogatásában, mint a Continental és a Morgan Stanley,  rajtuk kívül pedig komoly nemzetközi szponzoraink is vannak, mint  a DeepMind, G Research, Vinted, Visage Technologies és Allegro.”– tette hozzá Orbán Gergő.

Az előadók részéről is megtisztelően lenyűgöző névsor alakult ki, a résztvevő szakemberek a gépi tanulás legkurrensebb területeiről érkeznek. A mélytanulás elméletétől kezdve (Karolina Dziugaite, Elements AI, Huszár Ferenc, Cambridge), a tanuláselméleten át (Szepesvári Csaba, University of Alberta & Deepmind) a legforróbb gépi tanulás fejlesztésekig (Alexey Dosovitskiy, Google Brain, max Welling, University of Amsterdam, Shakir Mohamed, DeepMind) és alkalmazásokig (Regina Barzilay, MIT, Mihaela van der Schaar, Cambridge). A biológiai és mesterséges intelligencia közötti átjárásról pedig Tom Griffiths fog beszélni (Princeton).
A járványra való tekintettel az iskola immár második éve kényszerül a virtuális térbe, de ennek a nyilvánvaló hátrányok mellett előnye is van: sokkal több diákot tud kiszolgálni, kisebb környezeti lábnyommal, és sokkal több résztvevőt tud fogadni, hiszen 67 országból közel 450 diák vehet részt az eseményen, ennek negyede a közép-európai régiót képviseli.

„Az utóbbi év sok mindent tanított nekünk, a szárnypróbálgatások után sokkal gazdagabb eszköztárral tudunk dolgozni. Összesen fél tucat platformot használunk, melyek különböző formában járulnak hozzá az élményhez, és az iskola formátumát úgy igazítottuk, hogy a diákok különböző típusú eseményeken tudjanak kiteljesedni. Így a tradicionális poszter szekciók mellett mentorálásra, olvasócsoportok szervezésére, és projektek kezdeményezésére is van lehetőség.” – mondta el Orbán Gergő.

És hogy mi az, ami miatt ő is ezt a területet választotta? „A válasz viszonylag adja magát: ez a legizgalmasabb terület szerintem. Én agykutatóként dolgozom. A mesterséges intelligencia, és specifikusabban a gépi tanulás, számunkra az elméleti hátteret jelenti, amin keresztül meg tudjuk érteni az emberi, és általánosabban a biológiai intelligenciát. Ennek talán legizgalmasabb oldala az, hogy megértjük, hogy az egyre több területen kimagasló teljesítményt nyújtó mesterséges rendszerek miben is térnek el a biológiai intelligencia által megvalósított számításoktól, s így mind a biológiai intelligencia megértéséhez közelebb kerülhetünk, mind pedig a mesterséges intelligencia kutatások számára új inspirációt  jelenthetnek a munkáink."

Az egy hetes nyári iskola programja, előadóinak listája az alábbi oldalon érhető el: https://www.eeml.eu/home

 

(Kép forrása: pexels.com)