2023. április 20-án Csillebércre látogatott a budapesti Kínai Nagykövetség leköszönő és újonnan kinevezett TéT-attaséja. Qing Luo 3 évet töltött Budapesten és rövidesen új állomáshelyére távozik. A tudományos és technológiai kapcsolatok újonnan kinevezett képviselője Jian Wu lett.

Kínai TéT látogatás

 

Az elmúlt évek korona-vírus hullámai nagyon megtépázták a Wigner FK-ban tevékenykedő kutatók kínai kapcsolatait. Több esetben megszakadtak az évtizedeken átnyúló, aktív kutató- és diákcserékkel is büszkélkedő együttműködések, vagy csak a szép emlékek és egy-egy e-mail váltás tartja azt életben. Mindenképp itt az ideje új lendületet adni a még létező kapcsolatoknak, esetleg új fókusztémák bevezetésével az időközben felnőtt nemzedék tagjai új kapcsolatokat tudnának kialakítani.

A megbeszélés során felmerült a diákcserék számának növelése, a közös kutatási programok újraindítása, új fókusztémák megjelölése. Jian Wu jelezte, hogy szívesen megismételné a látogatást és találkozna a kapcsolatok erősítésében érdekelt Wigneres kollégákkal.

Ugyancsak 2023. április 20-án Budapestre érkezett Professzor Tieshan Wang, a Lanzhou University  Nukleáris Tudományok Intézetének igazgatója. A 3 hetet felölelő itt tartózkodása során a nukleáris anyagtudományok területén együttműködik Szilágyi Edittel és kollégáival, valamint feltérképezi együttműködés kialakításának lehetőségét detektorok építése és kínai doktorandusz diákok képzése területén. 2023. április 21-én előadást tartott a Lanzhou University-n folyó kutatási és oktatási tevékenységről.

TSWang1

 

TSWang2

 

Közreadta: Lévai Péter