2024. június 3-án kutatóközpontunkba látogatott Charles Simonyi, a Word és az Excel megálmodója (mellesleg kétszeres űrturista), a Simonyi család öt tagjának kíséretében. Charles Simonyi édesapja, Simonyi Károly, a Fizika Kultúrtörténete című alapmű szerzője 1952-1957 között dolgozott a KFKI-ban, 1954-től igazgatóhelyettesként.

Simonyi család

 

A Simonyi-család tagjai megtekintették a 3. épület bejáratánál levő Simonyi Károly emléktáblát, amely az intézetben a magfizikai kutatások megalapozójának állít emléket. Simonyi Károly októberi születésnapjához kapcsolódóan a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont rendszeresen megszervezi a Simonyi-napot, ahol közérthető előadások hangzanak el a kutatóközpontban zajló kutatómunkáról, jellemzően fiatalabb kollégák előadásában.

A látogatók megtekintették Simonyi Károly korábbi dolgozószobáját, amelyen emléktábla emlékezik meg egykori használójáról (Fszt. 54-es szoba). Ezután az intézet vezetői röviden ismertették a kutatóközpont jelenlegi kutatási irányait, legfontosabb eredményeit. 

Barna Dániel Charles Simonyi

 

Charles Simonyi kiemelt érdeklődést mutatott a tudományos áttörésekkel kecsegtető eredmények iránt. Így szó volt a kvantumtechnológiai kutatások eredményeiről, a kvantumszámítógépek gyakorlati alkalmazásáról, a lézer-plazma kölcsönhatáson alapuló részecskegyorsítókról és azok orvosi alkalmazásáról. Charles Simonyi külön kiemelte a matematikai eredmények és az alapkutatások fontosságát a tudomány fejlődése szempontjából. A látogatás végén a Simonyi-család meglátogatta Barna Dániel mágnesépítő laboratóriumát. Charles Simonyi elismerését fejezte ki a szupravezető mágnesek területén elért fejlesztésekért. Érdeklődéssel hallgatta a CERN Future Circular Collider mágneseihez kapcsolódó intézeti terveket, amikben édesapja, Simonyi Károly 70 évvel korábbi gyorsítóépítő tevékenységének szellemiségét, annak megőrzését fedezhette fel.