Június 10-től 20-ig három fontos budapesti kvantumtechnológiai rendezvény szervezésében is részt vesz a HUN-REN Wigner FK.

kvantum konferencia

 

A Defects in Solids for Quantum Technologies (DSQT) [1] konferencia június 10-től 14-ig az ELTE TTK déli épületében zajlott.. Az elmúlt évtizedek kutatásai világossá tették, hogy a félvezetőkben létrehozható ponthibák a kvantumtechnológia mind a négy fő területén, kvantumszámításban, kvantum-szimulációban, kvantumos kommunikációban, és kvantumos érzékelésben is jól alkalmazhatók. A konferencia ezen terület világszerte elismert vezető szakértőit hozta  Budapestre. A nemzetközi szervezőbizottság magyar tagjai Gali Ádám (HUN-REN Wigner FK) és Ivády Viktor (ELTE). 

A 28 európai szervezetet magába foglaló OpenSuperQPlus [2] konzorcium találkozóját június 17-18-án rendezik meg a BME Q épületében. Az akadémiai-ipari összefogásban zajló Horizont Európa nagyprojekt hosszútávú célja egy 1000 kvantumbitből álló, szupravezető technológián alapuló kvantumszámítógép kifejlesztése. A magyar kutatóhelyek közül a HUN-REN Wigner FK és a BME TTK vesz részt az OpenSuperQPlus projektben, elméleti támogatást adva a kvantumszámítógép fejlesztéséhez. A budapesti találkozót a HUN-REN Wigner FK képviseletében Zimborás Zoltán és Kálmán Orsolya, a BME képviseletében pedig Asbóth János és Pályi András szervezi. 

Június 19-20-án a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon zajlik majd a Recent Advances in Quantum Computing and Technology (ReAQCT) [3] konferencia. A konferenciát több budapesti egyetem és kutatóhely közösen szervezi, kutatóközpontunkat a szervező- és a programbizottságban Kálmán Orsolya és Zimborás Zoltán képviseli.
 

 

[1] https://www.cecam.org/workshop-details/defects-in-solids-for-quantum-technologies-1279  

[2] https://opensuperqplus.eu/

[3] https://www.reaqct.org/

 

(Facebook nyitókép Freepik)