Szucs Tibor

 

Szeretett kollégánk, Szűcs Tibor, 2020. november 20-án váratlan hirtelenséggel elhunyt. Tibor a Wigner Fizikai Kutatóközpont megalakulása óta segítette technikai szakismereteivel a Komplex Folyadékok Osztály munkáját, és műhelyének fenntartását. Nem egyszerűen csak kezelte a berendezéseket, hanem tervezett, tanácsot adott, problémákat oldott meg és segített mindenkinek, akinek csak tudott. Nagy lendülettel és lelkesedéssel dolgozott, alázatosan véve tudomásul, hogy a kutatók számára olykor akár egyetlen kulcsfontosságú kísérlethez is létre kell hozni valamit, amit aztán tartósan nem használunk. Ugyanakkor nagy komplexitású és évtizedes távlatban is használatban maradó eszközök megtervezése és kivitelezése is fűződik a nevéhez, melyek közül legnagyobb az MTEST berendezés komplex mozgatórendszere és detektorháza.

A kutatómunkát ritkán megtapasztalt módon becsülte. Könnyű volt együtt dolgozni vele, hiszen munkáját derűsen és odaadóan végezte. Sokunk
számára messze több volt egyszerű kollégánál, hiszen mindenkivel megtalálta a közös hangot és baráti viszonyra törekedett.


Emlékét kegyelettel megőrizzük.


2020. december 11-én, pénteken 10 óra 30 perckor veszünk tőle végső búcsút a Pestszentlőrinci temetőben (Bp. XVIII. Nefelejcs utca 101.).