Megrendülten tudatjuk, hogy 2022. május 30-án, életének 79. évében súlyos betegségben elhunyt Dóra Gyula villamosmérnök.

Dóra Gyula

Dóra Gyula a sugárzásdetektorok nemzetközileg elismert szakembere volt, aki öt évtizedes pályafutása során a legkülönbözőbb célokra fejlesztett sugárzásdetektorokat, azok elektronikáját és esetenként a hozzájuk tartozó szoftvereket is. Pályája elején hosszabb időt töltött Protvinoban, az ottani Nagyenergiás Fizikai Intézetben. Itthon mindvégig a KFKI-ban, illetve a KFKI Telephely intézeteiben (Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, Wigner FK Részecske-és Magfizikai Intézet), ill. telephelyi vállalkozásaiban (KFKI-RegTron Kft.) dolgozott főállásban vagy eseti megbízással.

Életének utolsó évtizedében igen fontos fejlesztése volt a Mössbauer-laboratóriumok számára kidolgozott DMSPCA spektrumanalizátor, amelyet kiterjedten használnak mind a KFKI Telephely, mind az ELTE Mössbauer-spektroszkópusai. Ezzel kapcsolatos tudását sikerült teljes dokumentációval együtt átadnia a következő generációnak, így ezek az eszközök még hosszú ideig maradhatnak használatban.

Dóra Gyula távozásával nagyon sokan veszítettünk el nemcsak egy kitűnő szakembert, de igazi személyes jó barátot is, akivel nem csak szakmáról lehetett beszélgetni. Emlékét megőrizzük.

Dóra Gyula temetésére 2022. június 21-én, kedden 14 órakor az Újköztemetőben kerül sor.

(A visszaemlékezést írta: Nagy Dénes Lajos)