Folytatódik a Wigner Kollokvium előadássorozat, amelynek következő előadója Časlav Brukner, a Bécsi Egyetem professzora.

Caslav Brukner

 Časlav Brukner (Fotó: quantumfoundations.org)

 

Előadásának címe: Hogyan látja a világot egy kvantumrészecske?

Az előadás dátuma: 2022. október 4.

Helyszín: 1-es épület Tanácsterem, illetve online: https://wigner-hu.zoom.us/j/85139581441?pwd=bk5pVFRtS3JjRVVTTWlKNkhhc04wQT09

Regisztráció: Aki nem a Wigner FK munkatársa, és részt szeretne venni a szemináriumon, kérjük regisztráljon a következő linken: https://mycloud.wigner.hu/apps/forms/5EraBHqwyjMspgJy

A Wigner Kollokvium a Wigner Fizikai Kutatóközpont kiemelt szemináriumsorozata, melynek előadóit szakterületük legkiválóbb kutatói közül hívjuk meg a világ minden tájáról. A rendezvénysorozat célja, hogy kollégáink, és az érdeklődő szakmai közönség első kézből kaphasson ismereteket a legnevesebb előadóktól.

Következő előadónk Časlav Brukner, a „Kvantumfizika alapjai és kvantuminformáció-elmélet” területének professzora a Bécsi Egyetemen, valamint a Kvantumoptikai és Kvantuminformációs Intézet (IQOQI-Bécs) tudományos igazgatója. 1995-ben kapott fizikusi diplomát a Bécsi Egyetemen, majd 1999-ben szerzett doktori fokozatot a Bécsi Műszaki Egyetemen, mint a műszaki tudományok doktora. Az ezt követő években dolgozott a londoni Imperial College-ban (Marie Curie ösztöndíjas, 2004), a pekingi Tsinghua Egyetemen  (professzor, 2005-2008), a Belgrádi Egyetemen (2008 óta vendégprofesszor), a natali Nemzetközi Fizikai Intézetben, Brazíliában (2017 óta kitüntetett vendégprofesszor) és a Perimeter Institute-ben  (2022 óta kiemelt vendégprofesszor). 2015-ben Marko Jaric-díjjal jutalmazták „a kvantumfizika alapjainak kutatása területén végzett munkájáért”, 2019-ben pedig elnyerte a Gravity Research Foundation esszépályázatának első díját. 2021-től a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia külföldi tagja. Elsődleges kutatási területe a kvantumfizika alapjai és a kvantuminformáció-elmélet, illetve újabban ezek kapcsolata a gravitációs fizikával és a kauzalitással.

 

A Wigner Kollokvium előadásának kivonata:

Hogyan látja a világot egy kvantumrészecske?

A fizika egyik legalapvetőbb szimmetriája szerint a mozgó vonaton ülő megfigyelő ugyanazokat a törvényeket alkalmazza egy fizikai rendszer leírására, mint a peronon álló társa - a fizikai törvények formája invariáns a vonatkoztatási rendszer megválasztására. Az olyan vonatkozási keretek azonban, mint a vonat és a peron, fizikai rendszerek, és ezért végső soron kvantummechanikai törvényeknek engedelmeskednek. Például, a helyzet vagy impulzus különböző szuperponált kvantumállapotaiban lehetnek. Hogyan nézne ki tehát a fizikai rendszerek leírása egy megfigyelő számára egy ilyen "kvantum vonatkoztatási rendszerben" (QVR)? A fizikai törvények formái invariánsak-e a QVR-ek váltakozásra? Bemutatom a QVR-ek fogalmát, mind a nemrelativisztikus, mind a relativisztikus kontextusban, és megmutatom, hogyan segítenek megoldani a modern fizika néhány nyitott problémáját.