Részecskefizikai Diákműhely (tavasz eleje)

diákműhely gyakorlat

A Részecskefizikai Diákműhely célja, hogy a 16-18 éves fiatalokkal interaktív módon megismertesse a modern fizika legújabb elméleti és kísérleti eredményeit. A kezdeményezés 2005-ben, a Fizika Nemzetközi Évében indult el, Európai Részecskefizikai Ismeretterjesztő Csoport (European Particle Physics Outreach Group, EPPOG; újabban: IPPOG: International…) kezdeményezésére. Évről évre 42 ország mintegy 10 000 diákja vesz részt a kutatóintézetek és egyetemek által szervezett programokon. Itthon két helyszínen van lehetősége a diákoknak bekapcsolódni a programokba, Budapesten a Wigner Fizikai Kutatóközpontban és a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Intézetében. Bővebb információk a diákműhely honlapján olvashatóak.

Lányok Napja (tavasz)

laborlátogatás

 

 

 

 

 

 

Már többedik éve csatlakozik kutatóközpontunk minden tavasszal a Lányok napja programsorozathoz, melynek során a a középiskolás lányok betekintést nyerhetnek egy-egy, Magyarországon vezető szerepet betöltő vállalat, cég vagy kutatólaboratórium életébe. A nemzetközi rendezvény magyarországi szervezője a Nők a Tudományban Egyesület. Az interaktív nyílt nap folyamán a lányoknak az új ismeretek megszerzésén túl lehetőségük nyílik a tapasztalatgyűjtésre, továbbá megismerhetnek olyan nőket, akik már sikeres karriert futottak be a kutatásban, illetve a mérnöki pályán. Az aktuális évi programot keresse a wigner.hu-n, az aktuális hírek között.

Kutatók éjszakája (egykori CERN-Wigner Open Days - ősz eleje)

cern nyíltnap

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden szeptemberben sor kerül egy két napos nyílt napra, melynek során bemutatjuk kutatócsoportjainknak a tevékenységét a nagyközönségnek. A rendezvény során lehetőség nyílik a Wigner Adatközpont, illetve több laboratórium megtekintésére is. Az esemény központja a KFKI Sporttelep, ahol sátrakban rendezett kiállítással, előadásokkal, élő kapcsolással a CERN genfi központjába, és még számtalan érdekes programmal mutatjuk be egy fizikai kutatóközpont érdekes világát. A rendezvényről bővebb információk az alábbi linken találhatók.

Sokszínű Fizika Roadshow (a busz már nem üzemel!)

Előadás

A roadshow a korábbi formájában már véget ért, de továbbra is szívesen tartunk előadást középiskolákban. Az adott évben elérhető előadásokkal és előadókkal kapcsolatos információkért, illetve ha előadót szeretne meghívni, keresse a Kommunikációs Irodát!

 

Korábbi, már nem szervezett programjaink:

MTÜ Nyílt Nap - Kutatóhelyek tárt kapukkal (ősz) - Ez a program jelenleg szünetel

nyílt nap

 

 

 

 

 

 

 

 

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont "Kutatóhelyek tárt kapukkal" című nyílt napja minden évben novemberben kerül megrendezésre, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan. A program középiskolás diákoknak kívánja bemutatni a kutatóközpont működését, a laborokban folyó munkát. Az aktuális évi programról a wigner.mta.hu/tudomanyunnep oldalon, illetve a Magyar Tudomány Ünnepe weboldalán lehet tájékozódni.