2023. március 1-jével elindul az OpenSuperQPlus projekt, az európai kvantumtechnológiai zászlóshajója, amely 10 ország 28 európai kutatópartnerét egyesíti, célja pedig egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztése. A projekt folytatja és továbbfejleszti az OpenSuperQ projektet, és csapatát új partnerekkel bővíti, köztük Hollandia, Franciaország, Finnország, Németország, Magyarország és Svédország nemzeti kvantuminformatikai kezdeményezéseinek kulcsfontosságú partnereivel, ill.  kvantumszámítással foglalkozó startupokkal, és a terület számos más fontos szereplőjével. A Forschungszentrum Jülich által koordinált nagyszabású projektben 10 országból összesen 28 partner vesz részt, Magyarországról a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projektet a Wignerben a Kvantumszámítás és Informatika csoport vezeti, vezetője Zimborás Zoltán egyben a projekt PI-ja, de szintén részt vesz a munkában Kálmán Orsolya, a Kvantuminformatika és Kvantummechanika Alapjai Kutatócsoport tagja is.

Az OpenSuperQPlus csapata egy keretpartnerséget (framework partnership) alakított, és egy ambiciózus hétéves programot terjesztett elő, amely egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer létrehozását célozza. A konzorcium most indítja el a munka első szakaszát, az OpenSuperQPlus 100-at, amelynek célja egyrészt a következő 3,5 éven belül több hardver- és szoftverértékelő rendszer, valamint egy felhasználók számára nyitott, 100 kvantumbites kvantumszámítógép kifejlesztése az első kvantumos alkalmazásokhoz. A munka második szakaszában a projekt az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerhez szükséges kritikus komponensekkel és technológiai döntésekkel foglalkozik majd.

Az OpenSuperQPlus (Open Superconducting Quantum Computers) projektet az Európai Unió 20 millió euróval támogatja a Horizont Európa keretprogramon belül egy speciális kvantumos támogatási alapból. A támogatási összeg szinergikusan egészíti ki a helyi és nemzeti támogatási programokat. "Egy ilyen kvantumszámítógépes rendszer minden összetevőjének európai szakembereit egy egységes keretrendszerben hozzuk össze, legyenek azok akár a köz-, akár a magánszektorban. A kvantumszámítógépek hibáinak leküzdésére és a méret növelésére irányuló technológiai kihíváshoz az európai kvantum-ökoszisztéma kiemelkedő teljesítményére van szükség" - mondta Frank Wilhelm-Mauch, a Forschungszentrum Jülich koordinátora.

Az OpenSuperQPlus, hasonlóan az ezt megelőző, OpenSuperQ c. projekthez, egy sokoldalú, Európában gyártott kvantumszámítógépet céloz meg. A konzorcium a vegyiparban, az anyagtudományban, az optimalizálási problémák megoldásában és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációban számít különleges felhasználási lehetőségekre.


További információ a következő oldalakon érhetőek el:
    - https://opensuperqplus.eu
    - https://twitter.com/opensuperqplus
    - https://www.linkedin.com/showcase/93100945

 

OpenSuperQPlus partnerek

Németország:
    - Forschungszentrum Jülich GmbH
    - Bayerische Akademie der Wissenschaften
    - Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e. V.
    - Karlsruher Institut für Technologie
    - Qruise GmbH
    - Rohde & Schwarz GmbH & Co. KG
    - Supracon AG
    - Zurich Instruments Németország
    - EURICE - Európai Kutatási és Projekt Iroda GmbH

Finnország:
    - Aalto korkeakoulusäätiö SR
    - BlueFors Cryogenics Oy
    - CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy
    - IQM Finland Oy
    - Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy

Hollandia:
    - Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet
    - Orange Quantum Systems Operational Bv
    - QuantWare B.V.
    - Technische Universiteit Delft

Franciaország:
    - Alice & Bob
    - Centre National De La Recherche Scientifique
    - Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives (Atomenergia- és alternatív energiaügyi bizottság)

Magyarország:
    - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
    - Wigner Fizikai Kutatóközpont

Ausztria:
    - Tudományos és Technológiai Intézet Ausztria

Svédország:
    - Chalmers Tekniska Högskola AB

Észtország:
    - Tartu Ülikool


Spanyolország:
    - Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea

Izrael:
    - Jeruzsálemi Héber Egyetem

A kvantum zászlóshajóról:

A kvantum zászlóshajó 2018-ban indult, ez az Európai Unió egyik legnagyobb és legambiciózusabb kutatási kezdeményezése. A zászlóshajó 1 milliárd eurós költségvetéssel és 10 éves időtartamával a kutatóintézetek, a tudományos élet, az ipar, a vállalkozások és a politikai döntéshozók között példátlan méretű közös és együttműködésen alapuló kezdeményezést hoz létre. A kiemelt kezdeményezés fő célja, hogy megszilárdítsa és kiterjessze Európa tudományos vezető szerepét és kiválóságát ezen a kutatási területen, valamint hogy a kvantumfizikai kutatásokat a laboratóriumból a piacra vigye a kereskedelmi alkalmazások és forradalmi technológiák révén. A kezdeményezésben a teljes időtartam alatt több mint 5000 egyetemi és ipari kutató vesz részt, és célja, hogy megteremtse a robbanásszerűen innovatív (disruptive) technológiák következő generációját, amelyek hatással lesznek az európai társadalomra, és biztosítják, hogy a régió e területen világviszonylatban tudásalapú ipari és technológiai vezető szerepet töltsön be.

Kapcsolat:

A projekt koordinátora:
Forschungszentrum Jülich GmbH
Prof. Dr. Frank Wilhelm-Mauch
Mail: f.wilhelm-mauch@fz-juelich.de
Web: https://www.fz-juelich.de/en
Projektmenedzsment:
EURICE GmbH
Antonija Zrno Culap
Mail: A.Zrno-Culap@eurice.eu
Web: www.eurice.eu

A cikk a Forschungszentrum Jülich sajtóközleménye alapján készült.