Berners Lee Emléktábla

 

25 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 6-án indult el a világ első weboldala info.cern.ch címen.  A történelmi jelentőségű oldal a CERN egyik munkatársa, az angol Timothy Berners-Lee jóvoltából született meg, aki szokftvermérnökként dolgozott a részecskekutató intézetben. Az egész ötlet alapja egy információtároló program volt, illetve egy gondolat, hogy szükség lenne egy olyan információtároló hálózatra, amelyet bárki böngészhet. 1991-ben Robert Cailliau francia kutató segítségével fejlesztették tovább az ötletet, így született meg az első webszerver és webböngésző, a fejlesztést pedig World Wide Webnek, magyarul világhálónak keresztelték. Az első weboldal még nagyon egyszerű volt, leginkább szöveget és néhány linket tartalmazott. Az oldal archiválva itt érhető el: http://info.cern.ch . Három évvel később  Berners-Lee számos egyéb szervezet támogatásával és együttműködésével egy konzorciumot alapított World Wide Web Consortiumot (W3C) néven. A szervezet célja, hogy széles kutatói bázisra támaszkodva ajánlásokat fogalmazzon meg a világhálóra (World Wide Web) vonatkozó technológiákkal, szoftverekkel, formátumokkal kapcsolatban.

2004-ben Timothy Berners-Lee-t lovaggá ütötték, ebből az alkalomból mondta a következőket:

 „A web egy olyan kooperáció eredménye, melynek a világ minden tájáról részesei feltalálók és fejlesztők. Az internet közösségének egészét illeti meg ez a megtiszteltetés. A webnek egy univerzális médiumnak kell maradnia, nyitottnak és semlegesnek. Azt remélem, hogy ahogy a technológia egyre erősebbé, elterjedtebbé válik, és egyre több eszközön lesz elérhető, megtanuljuk olyan csatornaként használni, amely az együttműködést és a félreértések eloszlatását szolgálja minden téren”

A web remek példája annak, hogyan lesz közkincs valami, amit nyilvános nemzetközi intézmény fejleszt ki: az adófizetők kutatásra fordított pénze hosszú távon sokszorsan megtérült, hiszen a webet az egész világ díjmentesen használja.

Fotók: cern.ch, Wikipedia