Április 25-én Niko Peleshi, albán védelmi miniszter Deme László, haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár kíséretében látogatta meg a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontot.

 

Albán miniszter és VIKI látogatás Wignerben

 

A minisztert Gjergji Methoxha, védelempolitikai igazgató, és Fatjon Moxhalli, a védelmi minisztérium tanácsadója kísérte, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innováció és Képességfejlesztési Főosztályáról pedig Szokolyi Szabolcs alezredes volt jelen. A delegációt az intézet részéről Lévai Péter József főigazgató, Domokos Péter intézetigazgató és Dombi Péter kutatóprofesszor fogadta.

Az intézményi bejárást megelőző előadások során Deme László helyettes államtitkár bemutatta a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) tevékenységét, az eddig elért eredményeket, a folyamatban lévő projekteket, valamint a VIKI fókuszterületeit. Ezt követően Lévai Péter József főigazgató tájékoztatót tartott a Kutatóközpont tevékenységéről. Ezt Dombi Péter kutatóprofesszor bemutatója követte. Az előadások után a vendégek részt vettek egy vezetett laborlátogatáson, ahol fotonikai, kvantumoptikai és spektroszkópiai laborokat tekintettek meg, és megismerkedtek az intézetben folyó jelenlegi kutatásokkal. A látogatással egybekötött találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy tovább erősítsük a két ország közötti tudományos és védelmi együttműködést, előmozdítva ezzel a közös fejlesztések jövőbeli sikereit.