A Wigner Kollokvium következő előadója Alberto Di Meglio, a CERN informatikai osztályának innovációs vezetője, a CERN Next Generation Triggers projekt koordinátora. Előadása 2024.február 13-ikán 14 órakor lesz az 1-es épület tanácstermében (illetve online, link ld. a hír végén). Előadásának címe:  A mesterséges intelligencia és a kvantum szerepe a nagyenergiás fizikai kutatásokban – helyzet, kihívások és lehetőségek.

 

Alberto di Meglio

 Alberto Di Meglio (fotó: CERN)

Kivonat:

A CERN Informatikai Osztálya az elmúlt két évben új innovációs célkitűzéseket fogalmazott meg, azzal a céllal, hogy az innovációs folyamatokat előmozdítsa, az újonnan megjelenő számítástechnikai és adatfeldolgozási technológiáknak és azok lehetséges szerepének értékelésével a nagyenergiás fizikai (HEP) kutatásokban és más tudományos területeken, valamint a HEP-közösséggel, a tudományos és ipari körökkel közös K+F-projektek létrehozása céljából. A jelenlegi vizsgálatok középpontjában a hibrid heterogén infrastruktúrák kialakítása és az azokhoz való hozzáférés, a mesterséges intelligencia algoritmusai és alkalmazásai, a kvantumszámítás, a digitális ikrek és más hosszú távú lehetőségek állnak. Az előadás bemutatja, hogy az informatikai osztály hogyan irányítja az innovációt, és ismerteti a mesterséges intelligencia és a kvantumkutatás jelenlegi állását az informatikában és a CERN-ben. Emellett betekintést ad a jövőbeli kutatások és együttműködések kihívásainak bemutatására és más fizikai területek bekapcsolásának elősegítésére a nagyenergiás fizika területén.

 

Bővebben az előadóról:

Alberto Di Meglio a CERN informatikai osztályának innovációs vezetője, a CERN Next Generation Triggers projekt koordinátora. Ő volt a CERN kvantumtechnológiai kezdeményezés indító koordinátora és a CERN Openlab előző vezetője. Alberto repülőmérnökként végzett és villamosmérnökként doktorált. 1998-ban csatlakozott a CERN-hez, és már a kezdetektől részt vett a nagyenergiás fizika világméretű számítástechnikai infrastruktúrájának fejlesztésében. Alberto tervezte meg és vezette a CERN kvantumtechnológiai kezdeményezését 2021 és 2023 között, amely a CERN, a felsőoktatási intézmények és az ipar közötti, a kvantumszámítástechnikával és az alapkutatási alkalmazásokban alkalmazott technológiákkal kapcsolatos K+F együttműködési projektek meghatározására és végrehajtására irányuló program.
 

 

Az előadás online is követhető a következő linken: https://wigner-hu.zoom.us/j/86739049578?pwd=Y9kinvjcJwdrvpfUSiGWJ2d6CtDQJA.1
Meeting ID: 867 3904 9578
Passcode: 815445