Ahogy minden évben, idén is a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adták át a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetben a Publikációs és az Alkalmazott Kutatási Díjakat.

A Publikációs Díjat idén Temleitner László, a Komplex Folyadékok Osztály Folyadékszerkezet Kutatócsoportjának munkatársa kapta. Az SZFI Publikációs Díj a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetben végzett kutatások publikációs tevékenységét jutalmazza.

Az Alkalmazott Kutatási Díjat Bencs László, az Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztály Kristályfizikai Kutatócsoportjának munkatársa, valamint megosztva Nagy Benedek és Csajbók Viktória, az Ultragyors nagy intenzitású fény-anyag kölcsönhatások Kutatócsoportjának munkatársai kapták.

Az SZFI Alkalmazott Kutatási Díj az MTA Wigner FK SZFI-ben végzett színvonalas kutatás-fejlesztési tevékenységet jutalmazza. A pályázatok elbírálásánál a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • A kutatás-fejlesztés (a megvalósult mérőrendszer, berendezés, eszköz, módszer, metodika, technológia) tudományos-műszaki színvonala. A megvalósításra fordított anyagi fedezet felhasználásának hatékonysága.
  • Újszerű megoldások alkalmazása és azok publikálása szabadalmak vagy cikkek formájában.
  • A kifejlesztett berendezések, eszközök, módszerek, metodikák gyakorlati alkalmazhatósága és hasznosítása.
  • A munka hasznossága az SZFI számára, az Intézet hírnevének növelése.

 

(kép forrása:kemart.hu)