csapat

A Budapesti Neutron Centrum (BNC – MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és MTA Energiatudományi Kutatóközpont) szervezésében május 6 és 11 között zajlott a XII. Közép-Európai Neutron Iskola. A rendezvény elsődleges célja volt gyakorlati szinten is bepillantást nyújtani az anyag szerkezetének neutronokkal történő kutatási módszereibe. 

neutrono

Az idei iskolán 27 doktorandusz, postdoc, fiatal kutató, egyetemi hallgató volt jelen, – 17 országból (Anglia, Argentína, Azerbajdzsán, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Izrael, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Svédország, Szerbia, Tunézia, Vietnam) – akik nagy érdeklődéssel vettek részt mind az elméleti előadásokon, mind a berendezéseken végzett gyakorlatokon.

neutrono

A 10 óra elméleti oktatást a helyi kutatók mellett a franciaországi ILL, a svédországi ESS, a dubnai JINR és az ausztriai University of Vienna intézetek vezető kutatói tartották. Öt fős csoportokban, csoportonként összesen 15 óra gyakorlat zajlott a BNC mérőállomásain, a berendezéseket üzemeltető kutatók vezetésével. Az idei évben a résztvevők hat módszer, ill. nyolc berendezés közül választhattak: kisszögű neutronszórás, neutron diffrakció, neutron reflektometria, valamint prompt-gamma aktivációs analízis, neutron aktiváció és neutron radiográfia.  Az iskola nyitó napján a résztvevők rövid előadásban, ill. poszteren bemutathatták saját kutatásaikat, a záró napon pedig átvehették a jól megérdemelt okleveleket valamint a legaktívabb részvételért járó díjakat.

www.kfki.hu/cets

csapat

csapat