A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett Siklér Ferenc, az RMI Nagyenergiás Fizikai Osztály osztályvezetője. Az új tagokat az MTA 195. közgyűlésén mutatták be.

SIKLÉR FERENC

Siklér Ferenc


 

"1971-ben született Győrben. 2014-től az MTA doktora. A Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének tudományos tanácsadója. Szűkebb szakterülete a kísérleti részecskefizika. Az MTA Részecskefizikai Bizottság elnöke, a European Committee for Future Accelerators (ECFA) tagja, az erős kölcsönhatás tanulmányozásának nemzetközileg elismert kutatója. Világszínvonalú eredményeket ért el a protonok és atommagok nagy energiájú ütközéseinek kísérleti vizsgálata és a fellépő folyamatok megértése területén. Innovatív kiértékelési módszereket dolgozott ki gáztöltésű és szilíciumalapú detektorokban töltött részecskék nyomkövetésére és a kölcsönhatási pontok meghatározására. Gráfelméleti ismeretekre alapozva új módszert vezetett be a nagy részecskeszámú ütközések elemzésére, amely különösen fontossá vált a nagy multiplicitású proton-proton ütközéseknél. A proton-proton, proton-atommag és atommag-atommag ütközésekben megmutatta, hogy a keltett részecskékre jellemző tulajdonságok erősen függnek a részecskeszámtól (gluontelítés jelensége), viszont az ütközés energiájával alig változnak. Több éven keresztül kiemelkedő szerepet játszott a CERN LHC-gyorsítónál a TeV-es energiaskálán begyűjtött kísérleti adatok elemzésében és világelső publikálásukban.

Saját módszertani eredményeit önálló közleményekben publikálta, majd ezeket a CMS kísérletben alkalmazva végzett úttörő kutatásokat. 1150 publikációja jelent meg, amelyekre 40 000 hivatkozás érkezett; a legfontosabb három, javarészt saját munkáján alapuló cikkére 1000 hivatkozást kapott. Hazai elismerései: Jánossy-díj (2009), Fizikai Díj (2010), Akadémiai Díj (2016).


AJÁNLÓK: Domokos Péter, Katz Sándor, Keszthelyi Lajos, Kroó Norbert, Lévai Péter, Sólyom Jenő, Trócsányi Zoltán, Vincze Imre"

(Forrás mta.hu)