A Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai egy olyan számítógépes hálózati szolgáltatást fejlesztettek ki, amely alkalmas a kvantumos, illetve az úgynevezett nemjelző korrelációk szoftveres megvalósítására. A mindenki számára elérhető szolgáltatástól a kutatók azt várják, hogy új alkalmazások fejlesztéséhez, további felhasználási lehetőségek felfedezéséhez járulhat hozzá.

A kvantummechanika "második forradalmát" elsősorban az összefonódás jelenségének köszönhetjük. Ennek vizsgálata a fizika alapkérdéseinek mélyebb megértése mellett olyan technológiák kidolgozásához vezetett, mint a kvantumtitkosítás és a kvantumszámítás. Nem véletlen, hogy a 2022-es fizikai Nobel-díjat is az összefonódás, a nemklasszikus korrelációk kísérleti vizsgálatáért ítélték oda.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont új szolgáltatása a kvantumos, illetve az annál is általánosabb úgynevezett nemjelző korrelációkat szoftveresen valósítja meg: egy központi szerverrel való titkosított kommunikáció segítségével emulálni tudja az összefonódott kvantumrészecskéken végzett méréseket is. A Nonlocal Box Emulator webszolgáltatás (API) bárki számára lehetővé teszi a nemklasszikus korrelációkkal való ismerkedést, kísérletezést, emellett alapul szolgálhat különféle szoftveralkalmazások kifejlesztésére. A kutatók azt remélik, hogy a szolgáltatás nyilvánossá tételével egy széleskörű együtt gondolkodás indulhat el, ami új felhasználási lehetőségekre világíthat rá, illetve hozzájárulhat különböző alkalmazások fejlesztéséhez. A szolgáltatás azonban nemcsak a lelkes érdeklődők, és kísérletező kedvű fejlesztők számára lehet érdekes, de hasznos eszköz a kutatóknak is, hiszen kvantumkommunikációs protokollok szimulációs vizsgálatára is használható.

A most elérhetővé vált szolgáltatás mellett a Wigner FK munkatársai a közeljövőben egy olyan mobilalkalmazás fejlesztését is tervezik, ami a nemklasszikus korrelációk élményszerű megértését segíti majd.

A Nonlocal Box Emulator API szolgáltatásról bővebb információk annak weboldalán (https://wigner.hu/nonlocalbox) érhetők el, ahol regisztráció után bárki ki is próbálhatja azt.