Az Európai Fizikai Társulat (EPS) Nagyenergiás Fizikai Konferenciája (HEP 2021: High Energy Physics Conference) 2021. július 26-30. között került megrendezésre, az on-line térben, a Hamburgi Egyetem és a DESY intézet munkatársainak jóvoltából. Az egy hetes rendezvénynek idén nem volt regisztrációs díja. Ez a tény, kombinálva az on-line szervezésessel 1900 regisztrált résztvevőt eredményezett. A résztvevők 56 plenáris és összefoglaló előadás mellett 595 parallel előadás keretében ismerhették meg a legújabb kísérleti és elméleti eredményeket a Higgs részecskéről, a Standard Model paramétereinek nagy pontosságú megméréséről, a szuperszimmetrikus részecskék megjelenési csatornáinak vizsgálatáról, a kozmikus sugárzásról, neutrínókról, a kvark-gluon plazmáról, a gravitációs hullámok detektálásáról, az infokommunikáció, az adatkezelés és adattárolás legújabb eredményeiről.

Az EPS HEP konferencia díjainak nagy a presztízse, a Nagydíjat („HEP Prize”) elnyerők közül többen később a Nobel-díjat is megkapták eredményeikért. Ezért mindig kitüntetett várakozás és figyelem kíséri a díjkiosztást. A Nagydíjon idén Torbjörn Sjöstrand (Lund Egyetem) és Bryan R. Webber (Cambridge Egyetem) osztozott. A méltatás szerint eredményük „a parton záporok Monte Carlo szimulációjának ötlete, kifejlesztése és sikeres bevezetése” volt. Sjöstrand a PHYTIA esemény generátort hozta létre, Webber pedig a HERWIG szimulációs kódot.

Gribov-medál

 

A Gribov-Medált 2001-ben az Eötvös Loránd Fizikai Társulat alapította a Budapesten megrendezett EPS HEP2001 konferenciára, és az elméleti részecskefizika, valamint térelmélet területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, 40 évesnél fiatalabb kutatók kaphatják meg. Idén Bernhardt Mistlberger, a SLAC kutatóintézet (USA) munkatársának eredményeit díjazták az időközben széles körben elismertté vált Gribov-Medállal „a kvantumszíndinamika több-hurkos számítási eljárásában, valamint a Higg bozonok és a vektor bozonok gyorsítóban való előállításának nagy pontosságú kiszámolásában elért átütő erejű eredményeiért”.

Ezúton gratulálunk minden díjazottaknak. Bernhardt Mistbergert meghívtuk Budapestre, hogy a közeljövőben a legújabb eredményeinek egy Wigner Kollokviumon történő bemutatása után személyesen nyújthassuk át a Gribov-Medált.

A HEP2021 Konferencián elhangzott előadások anyaga és video-felvétele szabadon hozzáférhető a https://indico.desy.de/event/28202/   címen. A konferencia teljes anyaga elérhető a https://www.eps-hep2021.eu/ WEB-oldalon.