Az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) két kutatóhelye, a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) együttműködése révén, mágnesesen árnyékolt laboratórium épül a nagycenki Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén. A létesítmény célja, hogy a földi mágneses tér ellensúlyozásával és a maradék tér hatékony csillapításával a bolygóközi térben jellemző mágneses környezetet valósítson meg. A laboratórium megfelelő körülményeket biztosít majd űrfizikai kísérletek, űrtechnológiai fejlesztések, továbbá különleges biofizikai, anyagtudományi és interdiszciplináris vizsgálatok számára.

Nemrég elkészült a laboratórium speciális technológiával megvalósított fogadóépülete, melyben semmilyen mágneses anyag sem található, a földi mágneses tér elsődleges árnyékolását a falaiba épített hatalmas tekercsek végzik. A laboratórium szívét egy 2,5 méter élhosszúságú kocka alakú kísérleti kamra alkotja majd, amelynek különleges mágneses ötvözettel borított falai tovább árnyékolják a már lecsökkent mágneses teret. A Wigner FK a napokban aláírta az árnyékoló kamra szállításáról szóló szerződést, ezzel pedig a mágnesesen árnyékolt laboratórium megvalósítása a célegyenesbe fordult. A laboratórium várhatóan 2023 nyarán nyitja meg kapuit az extrém alacsony mágneses teret igénylő kísérleteket tervező kutatók előtt.

magneses nullter 1

A Mágneses Nulltér laboratórium fogadóépülete a nagycenki Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium területén (credit: FI).

 

magneses nullter 2

A szimulált mágneses tér nagysága (balra) a létesítményben és (jobbra) az árnyékolt kamrában (from Erdős et al., "Installation of an Electromagnetic Test Facility in Hungary," 2019 ESA Workshop on Aerospace EMC (Aerospace EMC), 2019, pp. 1-5, doi: 10.23919/AeroEMC.2019.8788935).