Dátum

Októberben is folytatódik a Wigner Café sorozat a Csopában, amelynek vendége ezúttal Horváth Dezső. 

Az előadás időpontja: 2019. október 30. 17 óra

Előadásának témája: Kozmológia: A világ keletkezése (ősrobbanás és teremtés)

"A kozmológia napjaink egyik legizgalmasabb, leggyorsabban fejlődő tudományága, számos kérdésével joggal tartja magát az újságok címoldalán. Bizonyos következtetései, mint a világegyetem gyorsulótágulása, a sötét anyag és sötét energia túlsúlya a világegyetemben, vagy a tér és idő keletkezése az ősrobbanáskor, még a fizikus gondolkodását is megrázzák. Előadásomban áttekintem a modern kozmológia kialakulását, az ősrobbanás elméletét és kísérleti bizonyítékait, valamint a megoldott és megoldatlan kérdések, problémák jelenlegi állását, érintve a gravitációs hullámok 2016-os felfedezését is. Beszélek különböző vallási irányzatok viszonyáról az ősrobbanáshoz, mint teremtéshez, és végül összehasonlítom a kérdés fizikai és filozófiai vizsgálati módszereit."

A rendezvény látogatása a Wigner FK dolgozóinak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (regisztráció: kommunikacio(kukac)wigner.mta.hu, vagy Dovicsin-Péntek Csillánál pentek.csilla(kukac)wigner.mta.hu)

Minden egyéb érdeklődőnek a rendezvényen a kedvezményes, 16 órától a helyszínen váltható Csopa délutáni belépővel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel  lehet részt venni. Októberben a Csopa Pedagógus Klub tagjai ingyenesen hallgathatják meg az előadást. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.