Életének 94. évében elhunyt Pál Lénárd fizikus, elődünk, a Központi Fizikai Kutatóintézet egykori főigazgatója. A kiváló fizikus 1953-tól a KFKI-ban kezdett osztályvezetőként dolgozni, és itt folytatta Moszkvában megkezdett ferromágneses kutatásait. Több évtizedet töltött it kutatómunkával, majd 1970-től igazgató, 1974-től 1978-ig pedig főigazgató lett.

Pál Lénárd kutatási területe a szilárdtest-fizika, a neutronfizika, valamint a a valószínűségszámítás fizikai alkalmazásának lehetősége volt, ezenkívül jelentős szerepe volt az egyetlen magyar kísérleti atomreaktor megépítésében.

1961-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, majd 73-ban rendes taggá választották. Kiemelkedő volt tudományszervezői és tudománypolitikai tevékenysége is,1980-tól 1984-ig a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, 1978–1980 és 1984–1985-ben az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság és az Országos Atomenergia Bizottság elnöke volt.

1978–1992 között  ő lett a Magyar Fizikai Folyóirat főszerkesztője. Munkája elismeréseként Kossuth-díjat, és Akadémiai Aranyérmet is kapott. 

"... komolyan érdekelte, mit csinálnak a kutatói. Késő este gyakran körbe járt a KFKI-ban, és ahol világos laborablakot látott, benyitott és megkérdezte, mit csinálnak." - emlékezik rá Horváth Dezső kollégánk-" Kiváló egyetemi oktató és fizikus volt (pedig eredetileg vegyészként diplomázott), emlékezzünk rá tisztelettel!"

 

Forrás: mta.hu és Horváth Dezső levele