Einstein teleszkóp

 

Az Európai Gravitációs Obszervatórium (EGO - European Gravitational Observatory) cascina-i központjában, a VIRGO gravitációshullám-detektor mellett, 2018 április 19-20-án, zajlott le a 9. Einstein Teleszkóp szimpózium. A konferencián a több mint száz résztvevő között legmagasabb szinten képviseltette magát az APPEC (AstroParticle Physics European Consortium) és a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory). Az első napon a plenáris előadók áttekintették a harmadik generációs gravitációshullám-obszervatóriumok tudományos lehetőségeit, technológiai hátterét, illetve az európai együttműködés erősítésének folyamatát, beleértve az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) 2020-as listájára történő felkerüléshez szükséges alapdokumentum benyújtásának feltételeit. A második napon az Einstein-teleszkóp lehetséges kiemelt helyszíneinek meghívott képviselői mutatták be az eddigi erőfeszítéseiket. A holland Nikhef (Dutch National Institute for Subatomic Physics) a limburgi  holland-belga-német, az olasz INFN (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare) a szardíniai helyszínt ismertette. A Mátrában folyó előkészületi munkák eredményeit a Wigner FK és a CsFK képviseletében Vasúth Mátyás, a Wigner FK Gravitációs kutatócsoportjának vezetője mutatta be. A szimpózium ezek után elfogadott egy szándéknyilatkozatot (LoI - Letter of Intent), amelyben deklarálják az Einstein Teleszkóp Konzorcium megalakításának elindítását és felkérik a részvételben érdekelt és  érdeklődő kutatókat, szakembereket, hogy aláírásukkal nyilvánítsák ki az ET létrejöttével és tudományos céljaival való egyetértésüket. A nyilatkozatot a támogatók nyár elejéig írhatják alá.

Az előadások és a szándéknyilatkozat az alábbi linkeken olvashatóak és írhatók alá:

https://events.ego-gw.it/indico/conferenceOtherViews.py?view=standard&c…

http://www.et-gw.eu/index.php/letter-of-intent

https://events.ego-gw.it/indico/conferenceOtherViews.py?view=standard&confId=64

http://www.et-gw.eu/index.php/9-et-symposium

csapat

 

Az MTA Wigner FK munkatársai a prezentációjuk során bemutatták az elmúlt két év méréseinek eredményeit, amelyet az MGGL kollaboráció keretében végeztek. A mérések megmutatták, hogy a Mátra nagyon csendes helyszín, és teljesíti a detektortelepítéséhez  szükséges –már korábban meghatározott feltételeket.

Pontosabban sikerült bizonyítaniuk, hogy a természetes szeizmikus aktivitás a Mátrában nagyon alacsony, a földrezgések pedig nagyon alacsony nagyságúak.  Ez annak köszönhető,  hogy  a Mátra vulkanikus eredetű andezit tömbje mészkő ágyon fekszik, amely természetes rengés csillapítóként működik.

Az még kérdés, hogy az építendő detektort milyen mélyre fogják telepíteni, ez a helyszíni adottságoktól  függ: 50-200 méter mélység közöttire tervezik, ezért is fontosak az MGGL folyamatos mérései a következő években.

A mérő berendezés karjai 10 km-es oldalakkal rendelkező háromszög lesz a föld mélyében, a hegy gyomrában.

A magyar mérőeszköz mellett egy lengyel telepítésű szenzor is részt vesz az előkészületi munkában. A lengyelek egy  szeizmikus  szenzorral mindegyik lehetséges telepítési  helyszínen: Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon és a Belga-Holland-Német hármas határ közelében is mérnek.

Az európai  együttműködésben építendő Einstein  teleszkóppal már igazi, napi szintű  észleléseket lehet majd  végezni. Az eddigi detektorok arra voltak jók, hogy  felfedezzük a  gravitációs hullámokat, azonban csak néhány  észlelésre voltak képesek. Az E.T.-vel azonban már napi szintű  észlelésekre  lesz  lehetőség,  amely  lehetővé teszi  új  gravitációs hullámforrások: mint például forgó neutroncsillagok,  szupernovák robbanásainak felfedezését, illetve további, jelenleg ismeretlen források észlelését.

Ezekkel a  hullámokkal az  erős  gravitációs térbeli jelenségekről kapunk információt, amely elősegítheti  a gravitációs jelenségek és a kvantumfizika közötti kapcsolat megfejtését is a jövőben.

A teleszkóp  fejlesztése során számos olyan technológia is születik, amit az élet más területein is hasznosítani tud az emberiség a jövőben.

Az E.T. teleszkóp megépítéséhez nagyságrendileg a CERN alagútjaihoz hasonló járatokat kell kivájni majd a választott helyszínen.