A közelmúltban megjelent "EuPRAXIA-DN: Global Minds, Accelerating Tomorrow", című rövidfilm a lézeres részecskegyorsító technológia ugrásszerű fejlődését és a különböző tudományterületekre gyakorolt lehetséges pozitív hatását mutatja be a legújabb kommunikációs módszerekkel. A közelmúltban indult páneurópai konzorcium ösztöndíjasai és partnerei által készített film magával ragadó áttekintést nyújt az EuPRAXIA Doktori Hálózatról, annak első eredményeiről (EuPRAXIA-DN).

 

EuPRAXIA: A jövő kompakt részecskegyorsítója

A részecskegyorsítók nagyban hozzájárultak a kutatás, az ipar, az orvostudomány és számos egyéb tudományterület fejlődéséhez. Széleskörű elterjedésüket azonban a jelentős költség- és méretkorlátuk akadályozza, amely különösen a kórházakat, egyetemeket, valamint a kis- és középvállalkozásokat érinti. A film elmagyarázza, hogyan lehet a jelenlegi korlátokat leküzdeni egy új típusú, kompakt, környezetbarát és költséghatékony gyorsítótechnológia kifejlesztésével.

EuPRAXIA


 
Az EuPRAXIA konzorcium célja, hogy elsőként létrehozza azt az elosztott kutatási infrastruktúrát, amely az innovatív plazmagyorsító technológián alapul. Az ESFRI ütemtervben 2021 júniusa óta szereplő, európai prioritásként elismert program célja, hogy úttörő alkalmazások és forradalmi innovációk bevezetését is támogassa a közeljövőben.

A kisfilm bemutatja az EuPRAXIA-DN-t, ezt a 3,2 millió eurós költségvetésű, Marie-Sklodowska Cooperative Action (MSCA) típusú doktori hálózatot, amelyet az EU és az UKRI garanciaalap finanszíroz. A doktori hálózatban 12 ösztöndíjas fiatal interdiszciplináris és ágazatokon átívelő kutatási és képzési programban vesz részt a lézeres plazmagyorsítási eljárásra fókuszálva. A doktori hálózat intézményei és a kiképzett fiatal szakemberek a közeljövőbeli EuPRAXIA kutatási infrastruktúra gerincét jelentik, amely hálózat alkalmas lesz arra, hogy átalakítsa a részecskegyorsításhoz való általános hozzáállást.
 
 Az EUPRAXIA Doktori Hálózat képzési programjában résztvevő 12 ösztöndíjasa egyike a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Doktori Iskolájában tanul, szoros együttműködésben a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközponttal. A pécsi helyszínen a doktori tevékenység fő célja egy terahertzes elektromágneses impulzusokkal működtetett miniatűr dielektromos elektrongyorsító szimulációja és megépítése. Az elmúlt évtizedben a Pécsi Egyetem „High-field Terahertz Research Group” nevet viselő csoportja kiemelkedő eredményeket ért el a terahertz tartományba eső elektromágneses sugárzás kutatásában és generálásában. A HUN-REN Wigner FK kiváló számítástudományi hátteret biztosít a valósághű szimulációkhoz. Mindkét intézet részt vesz az EUPRAXIA Preparatory Phase (EUPRAXIA-PP) nemzetközi projektben, amelyet a HORIZON EUROPE is támogat.


Egy merőben új szint a filmgyártásban: A virtuális gyártási technika

A film a manchesteri Media City-ben működő Carbon Digital szakértői által kifejlesztett virtuális gyártási technikával készült, és így jelentős eltérést mutat a hagyományos filmkészítési módszerektől.

Az EuPRAXIA doktori iskola koordinátora Professzor Carsten Welsch így jellemzi ezt az újfajta, innovatív megközelítést: "A virtuális gyártás lehetővé tette számunkra, hogy életre keltsük a részecskegyorsítók összetett világát. Ez a technika nem csak a vizuális történet elmesélést tágítja ki, hanem jelentősen csökkenti a gyártási időt, a költségeket, valamint a környezeti lábnyomot is, és megváltoztatja a tudományos filmek hagyományos készítési módját."

"A film betekintést ad a technológia jövőjébe és a hétköznapjainkat érintő forradalmasítási lehetőségekbe. Mindenkit bátorítunk, aki érdeklődik a tudomány és az innováció iránt, hogy nézze meg ezt a filmet, és csatlakozzon hozzánk egy izgalmas utazás erejéig."

A film már megtekinthető a YouTube-on, és angol, olasz, spanyol, francia, német, görög, cseh, magyar, szlovák, finn, hindi, telugu, bengáli, kínai és vietnami feliratokat tartalmaz.

Kattintson az alábbi linkre, és nézze meg most:  

https://www.youtube.com/watch?v=6NPgxCdffrE&ab_channel=QUASARGroup.