Immár 11. alkalommal került megrendezésre a "GPU Day 2021 - THE FUTURE OF COMPUTING, GRAPHICS, AND DATA ANALYSIS" (gpuday.com) nemzetközi esemény, 2021. november 10-11 között. A frissen alakult TOP50 Nemzeti Kiváló Laboratórium egyike, a Wigner Tudományos Számítási Laboratórium (korábban Wigner GPU Laboratórium) eseményére mintegy 110 résztvevő regisztrált.

A hibrid rendezvény a Hotel Mercure Castlehill-ben került megrendezésre, ezzel párhuzamosan az online térben zoom és youtube felületeken
lehetett követni a programokat. Idén társrendezvényként került megszervezésre a GPU Naphoz szervesen kapcsolódó AIME műhelykonferencia is.

Az előadók a Wigner GPU Laboratórium futó projekteinek eredményeit mutatták be, emellett új GPU és FPGA alapú technológiákat
felvonultató előadásokat is láthattak az érdeklődők. Bemutatkozott a CERN Quantum Technology Initiative is, amelynek Magyarország  2021-óta tagja. A Wigner GPU Day 2021 témái a grafikus kártyák és FPGA csipek programozása mellett az ezek használatára épülő masszív parallel számítások, gépi tanulás, kvanumszámítógépek, valamint a kvantumszámítógép-szimulátorok, és azok programozása volt.


Szponzoraink:


Ericsson Research
Lombiq KFT
Stream HPC
Technolynx KFT
CERN Quantum Technology Initiative és HEPTech

Szervezők:


Barnaföldi Gergely Gábor
Bíró Gábor
Szigeti Balázs Endre
Kacskovics Balázs
Zimborás Zoltán

Bővebb információk a két esemény honlapján olvashatóak:


GPU:  https://indico.kfki.hu/event/1330/
AIME: https://indico.kfki.hu/event/1331/