Kutatóközpontunk mindig is igyekezett lehetőséget biztosítani a következő generációknak, hogy már tanulmányaik alatt beleláthassanak a nálunk zajló munkába, részt vehessenek a kutatási projektekben. A gyakornoki programok kereteit igyekszünk folyamatosan fejleszteni, optimalizálni, hogy minél vonzóbb körülményeket teremthessünk a fiataloknak.

labor

 

2020 novemberében került meghirdetésre a Wigner Gyakornoki Program, melynek keretében 9 BSc ill. MSc hallgató kezdhette meg nálunk a munkát három témában. A diákok az ELTE és a BME hallgatói. A fiatalok a kísérletes kvantumoptikával, a nanooptikával és kristályosodási folyamatok számítógépes modellezésével foglalkozó csoportok munkájába kapcsolódhattak be, több hónapra.
Idén is kihirdetésre került az NKFIH külföldön (az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában és Hollandiában) tanuló magyar diákok nyári, hazai szakmai gyakorlatát támogató programja, melynek keretében kutatóközpontunkban is van lehetősége ezeknek a fiataloknak a nyári gyakorlat elvégzésére. Tavaly öt diák érkezett hozzánk, van, aki közülük már másodszor tért vissza, hogy folytathassa a korábban megkezdett munkát.

„A nyáron, immáron másodjára, a "Az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában egyetemi tanulmányokat folytató magyar hallgatók hazai nyári gyakorlatának támogatása" pályázat keretében dolgoztam a Wigner Fizikai Kutatóközpontban. A gyakorlatom során egy új fajta szupravezető mágnest terveztem, amivel rövid távolság alatt nagyon erős mágneses tér változásokat lehet elérni. Egy ilyen mágnes nagyon hasznos lenne új, kis méretű orvosi gyorsítókban, mint például a tervezés alatt álló európai HITRIplus-ban.” – mondta Szakály Marcell, aki Barna Dániel kollégánk csoportjához csatlakozhatott.

A többi diák beszámolója a programról a következő oldalon olvasható: https://wigner.hu/hu/diakok-beszamoloi-2020

Az NKFIH idei kiírása a pályázatra: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/egyesult-kiralysagban-nemetorszagban-ausztriaban-tanulok-hazai-nyari-gyakorlatanak-tamogatasa-2020-121-gyak/palyazati-felhivas

További információk, beszámolók a az elérhető szakmai gyakorlatokról a Wigner FK honlapján, a https://wigner.hu/hu/internship linken olvashatók.