Január 16-án, sajtótájékoztató keretében jelentette be a japán Oszakai Tudományos Múzeum, hogy kollégáinknak egy japán együttműködés keretében kifejlesztett müontomográfja  2017 januárjától a múzeum állandó kiállításának részét képezik, a projektet bemutató tárlattal együtt. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Tokió Egyetem közös kutatási eredményeit 2016 szeptemberétől egy időszakos kiállításon mutatták be, ám akkora volt az érdeklődés, hogy végül a múzeum vezetése úgy döntött, azt az állandó kiállítás részévé teszi.

A kutatás alapjául szolgáló megállapodást tavaly kötötte a japán és a magyar fél, alapját pedig a Wigner FK-ban, Varga Dezső kollégánk vezetésével, föld alatti alkalmazásokra kifejlesztett ,,müontomográf”, illetve a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézete úttörő jellegű vulkanológiai eredményei adták. A kozmikus részecskék igen nagy áthatolóképességűek, akár kilométeres kőzetanyagon is keresztüljutnak, ráadásul folyamatosan, természetes módon állnak rendelkezésre a Föld felszínén: ez a két ok teszi őket alkalmassá képalkotásra. A képalkotó módszer a ,,müográfia" elnevezést kapta, mint a müon-radiográfia rövidítése. A hosszú múltra visszatekintő alkalmazások közül kiemelkedik az aktív vulkánok megfigyelése, melynek igen jelentős a társadalmi haszna. A mélyen a vulkán belsejében történő, kívülről nem látható sűrűség-változás megfigyelése olyan lehetőséget ad a földtudósok kezébe, ami a tűzhányók folyamatainak jobb megértéséhez, korai figyelmeztetések megbízhatóbbá tételéhez vezethet. A projektről bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk, mely itt olvasható.

A különleges kiállításnak helyet adó Oszakai Természettudományos Múzeumnak évente több, mint félmillió látogatója van. A sajtótájékoztatót követően sor került egy  a Japán-Magyar Bilaterális Muográfia Workshopra, amelyen megnyitó beszédet mondott Dr. Palanovics Norbert nagykövet és előadott Dr. Varga Dezső, az MTA Wigner FK kutatója, továbbá részt vett Hironori KURITA oszakai tiszteletbeli főkonzul. A rendezvényt a  Kansai Japán-Magyar Baráti Társaság közreműködésével szervezett fogadás zárta.

Kollégáink japán tartózkodásuk alatt egy mérést is végeztek, a Sakurajima vulkánnál. Varga Dezső mellett Surányi Gergely, és Oláh László vesz részt a kutatásban, jelen kísérlethez ők rakták össze a detektort. A sajtótájékoztatóról, a mérésekről, és a vulkánról alább láthatóak képek.

A kiállítás A kiállítás A kiállítás 3

Az első képen látható,a múzeumban kiállított LED-es detektor plusz különlegessége, hogy középiskolás diákok és tanárok bevonásával készült.

A vulkán A vulkán

A kollégák A kollégák és a műszer

Surányi Gergely és Oláh László a műszerrel

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Tokió