A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a fiatal korosztály támogatására. A Magyar Fejlesztési Bank társalapítóként a kezdetektől jelen van a Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategóriájának odaítélésénél, hogy évről-évre újabb generációk számára állítson példaképeket a díjazottak személyében. A fiatal tehetségeket idén is az MFB felkérésére összeült szakmai bizottság választotta ki. Ezúttal is tudósok, kutatók, intézményvezetők tettek ajánlást, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek arra, hogy elnyerjék ezt a rangos elismerést. 2021-ben kutatóközpontunk fizikusa, Dr. Pápa Zsuzsanna is elnyerte ezt a kitüntetést.

Pápa Zsuzsa


Dr. Pápa Zsuzsanna kutatói kvalitásait mi sem mutatja jobban, mint az, hogy képes volt két, egymástól eltérő, korszerű optikai kutatási témában, az ellipszometria és a nanooptika területén is jelentős eredményeket publikálni. Jelenleg ezen témák összevont alkalmazásán dolgozik, amely területen elért első eredményei máris nagy érdeklődésre tartanak számot a nemzetközi tudományos közösségben.

Labor

Pápa Zsuzsanna külföldi vendégeknek mutatja be a csoport munkáját


Eddigi kutatói karrierje során önállóan keresett olyan új alap- és alkalmazott kutatási témákat, amelyeket társadalmilag hasznosnak ítélt. A jelölt hosszú távon is elkötelezett a magyar tudomány ügye iránt, jelenleg is intenzíven dolgozik a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont nagyszabású kutatási programjainak megvalósításán. Dr. Pápa Zsuzsanna a fiatal kutatói korosztály egyik legkiemelkedőbb hazai kísérleti fizikusa, követendő példa az őt követő kutatói generációknak.